Het C+B Museum is op zaterdag en zondag weer geopend! Zie de berichtgeving op deze website.

BannerBIGZaterdag is het dan zover: Blues in Grolloo! Volgens de weersvoorspellingen is het dit weekend mooi weer en kunnen de bezoekers lekker rondkuieren door het enige echte bluesdorp van Nederland en onbekommerd genieten van een prachtige bluesdag!

Om 16.15 uur wordt er "afgetrapt" met optredens van Duketown Slim en The B’Eaters Band. Rond kwart over tien sluit Roland Tchakounté het festival af met een hopelijk spetterende show. Dan hebben ondertussen al vele andere bands en acts hun kunsten vertoond. Er is van alles aan gedaan om de bezoekers en artiesten met open armen te ontvangen. Het tijdschema is dusdanig opgesteld dat er relatief weinig overlappingen zijn. Hierdoor kunnen de bezoekers zoveel mogelijk artiesten bekijken. Bovendien treden diverse acts meerdere malen op, zoals Little Louis, Roy Kuschel, Duketown Slim (foto onder) en Tiny Legs Tim.

Zeven lokaties
Dit gebeurt op zeven verschillende lokaties (want ook in het kerkje is er een programma, zie hieronder) in Grolloo, die speciaal voor deze bluesdag een bijzondere naam hebben gekregen.
 
BIGDuketownZo heet het C+B Museum tijdelijk Back Home, de kerk Praise the Blues, de schuur van bouwbedrijf Enting Cats Lost, eethuis Gerrie Travelling With the Blues, het podium bij het borstbeeld van Harry Muskee Simple Man, de schuur van de familie Enting Old Times Good Times en het podium op de parkeerplaats bij Hofsteenge Window of my Eyes. De relatie met Cuby & the Blizzards moge duidelijk zijn...

Bij onverhoopt slecht weer worden de optredens in de buitenlucht verplaatst naar de bowlingzaal en de grote feestzaal van café-restaurant Hofsteenge.

Striptease-film
Bezoekers die met de auto komen, worden buiten Grolloo al doorverwezen naar de centrale parkeerplaats achter Hofsteenge. U wordt vriendelijk verzocht de aanwijzingen van de verkeersleiders op te volgen. Vanaf de parkeerplaats loopt u Grolloo binnen. Bij diverse kassa’s kunt u toegangskaarten á € 20,- per persoon kopen. Heeft u gereserveerd, dan ontvangt u bij opgave van uw naam het aantal gereserveerde toegangskaarten. Heeft u in de voorverkoop al kaarten gekocht dan heeft u deze dus al in uw bezit. Bij inwisseling van de kaarten krijgt u een polsbandje.

XXXstripteaseMet dit polsbandje heeft u toegang tot alle concerten en ook tot het C+B Museum, dat deze dag open is. Hier kunt u, behalve genieten van de optredens van Little Louis en Roy Kuschel, ook de tentoonstelling The Land Where The Blues Began bekijken, evenals de striptease-film die in oktober 1969 in café Perkaan in Wezup werd gemaakt tijdens de fotosessie voor de hoes van de elpee Appleknockers Flophouse. Dit filmpje wordt exclusief op 8 en 9 juni in het C+B Museum vertoond!

Rond de lokaties waar wordt opgetreden zijn diverse munt-verkooppunten. Hier kunt u munten verkrijgen, die u kunt inwisselen voor drankjes, snacks en andere etenswaren.

Publiekstrekker
Wat het muziekprogramma betreft het volgende: De blues mag dan officieel Amerika als land van herkomst hebben, maar de grote publiektrekker van Blues in Grolloo komt dit keer uit Zuid-Afrika!

BIGTchakounteRoland Tchakounté (foto) is een gitarist en zanger met een heel specifieke zangstijl uit Kameroen. Hij toont aan dat de bakermat van de blues, net zoals de reggae, wel degelijk in Zuid-Afrika ligt. Roland Tchakounté en zijn slidegitarist Rick Ravassat besloten enkele jaren geleden zich toe te leggen op het vertolken van de pure blues, waarbij invloeden van de Mississippi-delta en van het Afrikaanse continent met speels gemak samenvloeien.

De verschillende talen waarin Tchakounté zingt, Engels, Frans en zijn eigen taal, het Bamiléké, demonstreren eens te meer hoe verbluffend klein de verschillen zijn tussen de Delta-blues uit Amerika en de rootsmuziek uit de stroomgebieden van Kameroen en de rest van Afrika.

Uiteraard is het koffiedik kijken, maar het zou ons niets verbazen als Roland Tchakounté over enkele jaren grote bekendheid geniet. En dan kunnen wij toch maar mooi zeggen dat deze Afrikaanse bluesgigant in Grolloo heeft opgetreden…

Jong talent
Naast Tchakounté en zijn band valt er zaterdag nog veel meer te genieten. Zoals van de Oostenrijkse Meena Cryle (foto onder, met gitaar) die bij de nieuwe generatie jonge Europese artiesten hoort die een frisse wind laten waaien door de traditionele blues. Ook haar staat nog een grote carrière te wachten.

BIGDedePriestDe Amerikaanse "Big Fat Mama" Dede Priest (foto links) heeft een bluesstem die "vrouwelijker dan vrouwelijk" wordt genoemd.

Voorts zijn er Nederlandse bands en acts met een duidelijke Cuby & the Blizzards-associatie: Barrelhouse met Tineke Schoemaker (foto onderaan artikel), Hans van Lier & the Sidekicks, B.J. Hegen, de Hayfield Bluesband (foto onderaan artikel) uit Grolloo en niet te vergeten Roy Kuschel, die jaren bij Harry Muskee speelde.
Maar er is ook veel ruimte voor jong bluestalent, zoals Duketown Slim (één van de aanraders!) en de uit België afkomstige Tiny Legs Tim.

BIGMeenaOok de andere acts zijn zeker niet te versmaden, zoals Sugar Boy & the Sinners, Little Louis, Robbert Fossen & Peter Struijk, Little Boogie Boy, Lightnin’ Guy, The B’Eaters Band en The Mudbirds (foto onder).
Onze tip: probeer van zoveel mogelijk artiesten een deel van hun optreden mee te pikken. Gezien het tijdschema moet dit lukken. De programmering is volledig gericht op pure blueskwaliteit, dus eigenlijk mag u niets missen!

Programma kerkje
In het kerkje ("Praise the Blues" dus) vindt vanaf 16.00 uur een regionaal programma plaats, met optredens van Bill Mensema (proza en zang, Groningen), Serge Epskamp (singer-songwriter, Achterhoek) samen met slide-gitarist John Hekert (Groningen), Egbert Hovenkamp (poëzie, Drenthe) en Ria Westerhuis (poëzie, Drenthe/Overijssel). Ria presenteert dit programma en uiteraard bent u ook daar van harte welkom.
 
Laagdrempelig
Kortom, met zeventien bands en acts is er zaterdag veel te zien en te horen in Grolloo. Laagdrempelig, kwalitatief uitstekend en vooral gezellig, dat moet Blues in Grolloo dit weekend worden. Voor de toegangsprijs van € 20,- kan van 16.00 tot 24.00 uur worden genoten van onvervalste bluesmuziek. Bij de prijs is toegang tot het C+B Museum inbegrepen.

Heeft u nog geen kaarten: deze zijn verkrijgbaar bij de CD-afdeling van Vanderveen in Assen, café Hofsteenge in Grolloo en op 8 juni aan de kassa. Reserveren kan ook via 0592-501226 of via de speciale festivalwebsite: www.bluesingrolloo.nl

LP’s Muskee Gang
BIGMudbirdsBent u verzamelaar van vinyl en nog op zoek naar lastig te krijgen LP’s van de Muskee Gang? Bij de stand van het C+B Museum is een beperkt aantal exemplaren te koop van de originele persingen van The Legend (1982) en Rimshots in the Dark (1986). Gloednieuw en bijzonder, dus sla uw slag!

We hopen u zaterdag in Grolloo te mogen begroeten voor een fantastische bluesdag, die de eerste zal zijn van een hopelijk nog jarenlange traditie!

Veel plezier en keep the blues alive!!!
BIGHayfield
BIGBarrelhouse

Naar boven