Hoofdstukindex:

In het eerste deel van dit uitgebreide interview met C+B manager Jan Venhuizen kwamen met name de beginjaren van de band aan bod. Deel 2 behandelt onder meer het uiteenvallen van C+B in 1972, de mislukte pogingen om in Amerika voet aan wal te krijgen en Venhuizens laatste jaren als manager tot 1976. 

ZZVenhuizenfotogellingmuskeeJan Venhuizen: "We hebben natuurlijk ook verschrikkelijk veel met elkaar gelachen! Het zou niet best wezen als er alleen maar kommer en kwel zou zijn geweest. We hebben enorm veel lol gehad. Anekdotes zijn er te kust en te keur. Veel daarvan kan je niet publiceren. Die gaan te ver en zijn ook te persoonlijk. Je moest eens weten wat er zich allemaal in die kleedkamers en daarbuiten heeft afgespeeld… Ik ben ook bewust veel vergeten! Maar er zijn herinneringen en verhalen genoeg. Zo traden we regelmatig op in Vreden. Dat ligt net over de grens in Duitsland, vlak achter Winterswijk. Daar speelden we in een dancing, met daarnaast een nachtclub. Achter het podium liep je via een deur zo die nachtclub binnen. Nou, dan weet je het wel. Wij hadden gespeeld en alles ingepakt. Ik had afgerekend en ik vroeg aan die jongens wat we verder zouden gaan doen. Herman Deinum riep: Ja Jan, wat denk je dat we gaan doen, Mens-erger-je-niet spelen? We gaan die nachtclub in natuurlijk! Kunnen we gelijk even geld beuren? Ik heb de centen verdeeld, maar bewust nog een paar honderd gulden achtergehouden. Ze vlogen zó die nachtclub in. En daar gingen ze tekeer zeg met die dames, niet te geloven! Bij het afrekenen bleek dat ze er zoveel doorheen hadden gejaagd, dat ik die paar honderd gulden ook gelijk kwijt was. Wat we dus in die dancing hadden verdiend, gaven zij bij de buren direct weer uit. Ik heb wel gezegd: Jongens we gaan daar niet al te vaak heen hoor…"

"Ik kreeg een keer een rekening thuis van hotel Overcingel. Dat stond destijds tegenover station Assen. Twee tweepersoonskamers, ontbijt, drank. Het zei me helemaal niets. Ik had ook geen gasten over. Soms overnachtten die in Overcingel, zoals Alexis Korner. Deze rekening klopte dus niet. Maar ik had wel een vermoeden. Nu hadden we bij mij thuis iedere week vergadering en daar bracht ik die nota ter sprake. Kamers, eten, drank en ik zou niet weten van wie het is. Jullie wel? Toen zag ik Gelling al schichtig naar een ander bandlid kijken. Ik weet eerlijk gezegd niet meer wie dat nou was. Die hadden dus twee dames meegenomen, daar de nacht doorgebracht en het er allemaal goed van genomen zullen we maar zeggen. Stuur de rekening maar naar Venhuizen, hadden ze nog geroepen…"

ZZVenhuizenbrood"Ik heb ook nog een verhaal over Brood, dat ik vanwege de privacy slechts in grote lijnen zal vertellen. We moesten optreden en ik had alle jongens in de auto, alleen Herman Brood niet. Hij was nergens te vinden. Ik reed voor alle zekerheid nog even bij café Jan Dekker langs, want wellicht dat hij daar zat. Annie, de vrouw van Jan, vertelde me dat ze Herman net nog had zien weglopen met een bepaalde dame. Ik wist waar ze woonde, dus ik daar naar toe. Ik liep de trappen op, zag niks, hoorde niks, alleen een gedempt geluid uit de slaapkamer. De deur stond open. Lag Brood met die vrouw in bed. Ze hadden niks in de gaten. Ik riep: Brood verdomme, we moeten optreden man!
Hij schrok zich helemaal te pletter, vloog omhoog, schoot z’n broek aan en struikelde met me mee de trap af. Sorry Jan, mompelde hij, maar je weet het hè, sommige dingen gaan nou eenmaal voor…"

"We speelden regelmatig in beatschuur Sarasani op Texel, een legendarische tent in die jaren, waar alle bekende Nederlandse groepen optraden. Na één van onze concerten moesten we daar ook slapen, onder het grote podium. De organisatie vertrouwde ons toe dat wij de boel een beetje in de gaten zouden houden. Fout natuurlijk! In die schuur was ook een bar gebouwd. Toen alle mensen vertrokken waren, was die bar voor ons. Eerst werden alle flessen aangevallen en vervolgens gingen we over op bier. Maar die biertjes tappen duurde de heren te lang. Toen hebben ze de slang van de tap losgekoppeld en die slang, waar het bier uitstroomde, ging van mond tot mond. In korte tijd waren de vaten leeg. Alles was op, inclusief de sterke drank! Wij hebben die nacht héél goed geslapen… De volgende dag was al een stuk minder. Iedereen had een kater en de organisatie was woedend. Wij moesten dokken voor wat we opgezopen hadden. Je raadt het al: Weer niets verdiend, maar we hebben eerlijk gezegd wel een hoop plezier gehad…"

Naar boven