Het C+B Museum is op zaterdag en zondag weer geopend! Zie de berichtgeving op deze website.

Het C+B Museum kan trots zijn. Donderdagmiddag werd in Grolloo alweer de zesde tentoonstelling in haar vijfjarige bestaan geopend. In de expositie Harry Muskee: The singer and the songs staan de teksten van de frontman van Cuby & the Blizzards centraal.

Xexpo5

Gelukkig waren de weergoden Grolloo even gunstig gezind, zodat alle  openingshandelingen buiten konden worden verricht. Lukas Koops, voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, heette iedereen welkom. Hij vertelde dat het goed gaat met het C+B Museum. De vorige tentoonstelling over Eelco Gelling trok ruim 4200 bezoekers. "En dat is heel goed voor zo’n klein museum als het onze."
Hij benadrukte overigens dat dit succes voor een belangrijk deel te danken is aan de inzet van de vele vrijwilligers en de Vrienden (donateurs). Het aantal Vrienden bedraagt inmiddels meer dan 500 en groeit nog steeds. Tot slot stond Lukas kort stil bij het overlijden van Henk Weggemans, de voorzitter van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, en van buurvrouw Hillie Enting. "We missen ze enorm en we hadden ze er vandaag heel graag bij gehad."

Harrylujah…
Dichter Egbert Hovenkamp II droeg vervolgens onder begeleiding van de fraaie klanken van saxofonist Jan de Wilde, het omvangrijke Harrylujah, praise the blues - de zanger grijpt je bij de strot voor. Uiteraard ging dit gedicht over Harry Muskee.

Xexpo7

Een verrassing in het programma was de overhandiging van een echte 'cigar box' gitaar aan het C+B Museum. Cigarbox Henri (Henri Grootenhuis) uit Dalfsen, een graag geziene gast in Grolloo, 'doneerde' een exemplaar aan het museum. Hij vertelde iets over het ontstaan van de cigar box, die door de arme inwoners van het zuiden van de Verenigde Staten uit geldgebrek werd gebouwd. De cigar box werd mede verantwoordelijk voor het ontstaan van het geluid van de Mississippi Delta blues. "En waar hoort een cigar box gitaar beter thuis dan in Grolloo, immers het hart van de nederbeat-blues," aldus Henri.

Black cat boek
Albert Haar, conservator van het C+B Museum en samensteller van de nieuwe tentoonstelling, toverde een bijzonder schrift tevoorschijn, namelijk het Black Cat boek, waarin Harry Muskee zijn ideeën voor songteksten noteerde. "Een tekst voor een liedje begint altijd met een idee, met een gedachte," zei Albert. "Waar kwamen die gedachten bij Harry Muskee vandaan, wat was zijn inspiratie? Als je Muskee beter wilt leren kennen, moet je naar zijn muziek luisteren. Zijn teksten zijn buitengewoon interessant. We kennen allemaal het liefdesverdriet dat leidde tot nummers als Window of my eyes en Somebody will know someday. Maar er zijn nog zoveel andere teksten waar ook een verhaal bij zit.”

Xexpo6

Zo logeerde gitarist Paul Smeenk een keer bij Muskee. Harry gaf hem een schoenendoos met teksten en zei: Maak er maar wat van. Uiteindelijk is daar de LP The Legend uit ontstaan. Het nummer Victor gaat over Prins Bernard en de steekpenningen rond de zogenaamde Lockheed-affaire. "Harry kwam op voor gerechtigheid, voor de kwetsbaren in de samenleving en zette zich af tegen de machtigen. Daar gaat dit nummer over. De achterliggende gedachte bij deze tentoonstelling is: Luister nu eens naar de teksten, wat heeft Harry daarmee willen zeggen en wat is het verhaal dat daar achter zit? Dan kom je er al snel achter dat goede muziek tijdloos is. Dat geldt ook voor de teksten van Harry Muskee. Die zijn universeel en nog altijd heel toepasbaar," aldus Albert Haar.

Xexpo8

De in Grolloo geboren Drentse singer/songwriter Egbert Meyers schreef enkele jaren geleden voor zijn toen net overleden vriend Harry Muskee het prachtige Song to the legend. Egbert speelde het al diverse malen in Grolloo, en ook deze middag bleek weer dat dit nummer nergens zo fraai tot zijn recht komt als bij het C+B Museum, immers de schoot van Harry Muskee.

Twee periodes
Hans la Faille opende vervolgens de nieuwe expositie. Hans drumde twee periodes bij Cuby & the Blizzards, namelijk tussen 1969 en 1972 en 1996 en 2011. Hij zei weliswaar nooit getuige te zijn geweest van het schrijfproces van Muskee. "Maar ik weet wel zo’n beetje waar die teksten vandaan komen."
Hans vertelde dat als C+B in het noorden speelde, hij vaak in Zwolle in de 'bluesmobiel' stapte. Hij zat er vaak met Harry en Erwin Java en er werd veel gepraat. "Want Harry was altijd dol op nieuws en goed geïnformeerd. Zo nu en dan liet hij wel eens wat los over de teksten waarmee hij bezig was. Ik herinner me nog een moment dat hij zat te schelden in de auto, zo van: Gvd, wat een bende hier in Nederland, wat een enorme zooi, ik ben blij dat ik naar Curaçao kan en zo. Zo is een nummer als Low Country Blues ontstaan, waarin hij zijn gal spuit op Nederland."

Xexpo9

Datzelfde geldt voor het dierenleed elders in Europa. Daar kwam een nummer als Dancing Bear uit voort. "Harry had wel een vooruitziende blik," vertelde Hans. "Hij schreef teksten als Designer Baby, over kunstmatig gemaakte babies, en Warning from the ice, over de opwarming van de aarde. Die teksten zijn toch redelijk oud, dus Harry had er wel zicht op, hij had engagement."

Xexpo1

Hans la Faille opende de tentoonstelling met de woorden: "Het is bijzonder dat ik dit mag doen. Als je naar de teksten van Harry kijkt, dan is er zeker sprake van een omvangrijk oeuvre. Veel van die teksten zijn hier aanwezig. Ik hoop dat er opnieuw heel veel mensen komen kijken."

Genieten
Fans en liefhebbers kunnen dus weer een jaar lang genieten van een nieuwe expositie, waarvoor hopelijk weer veel belangstelling zal zijn. In de slipstream van het succes van de Muskee-tentoonstelling in het Drents Museum en het komende Holland International Blues Festival, mag dat geen probleem worden.

XExpo3

De komende weken kan het publiek profiteren van een aantrekkelijke kortingsactie. In Grolloo kan een combikaart worden gekocht voor € 12,50, waarmee beide Muskee-exposities in Grolloo (C+B Museum) en Assen (Drents Museum) kunnen worden bezocht. Dit is dus een reductie van maar liefst 10 euro. De combikaart kan echter ALLEEN in Grolloo worden aangeschaft!

Xexpo4

Twee van de gasten die bij de opening aanwezig waren: Harry Bimolt
(rechts), de volle
neef van Harry Muskee en Miep Huisman, de eerste
jeugdliefde van Muskee.

Naar boven