Het C+B Museum is op zaterdag en zondag weer geopend! Zie de berichtgeving op deze website.

Het gaat bijzonder goed met het C+B Museum. Dat was de kern van de boodschap die zondagmiddag in café Hofsteenge in Grolloo aan de vrijwilligers en Vrienden van het C+B Museum werd verkondigd. Ieder jaar wordt er voor de donateurs (Vrienden) en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen.

XZaalVrienden

Aan de uitnodiging werd ruim gehoorgegeven. Zo’n zestig Vrienden en vrijwilligers waren in Grolloo aanwezig. Zij kregen een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en gebruikelijke kop koffie, spraken Henk Weggemans en Lukas Koops, voorzitters van respectievelijk de Stichting Erfgoed Harry Muskee en de Stichting Vrienden Van Het C+B Museum, een kort welkomstwoord uit. Ook bestuurslid Albert Haar deed later nog een forse duit in het zakje. De drie spraken louter positieve woorden. Zo nadert het aantal donateurs (Vrienden) in rasse schreden het aantal van 500 -een stijging van bijna honderd in dit kalenderjaar- en doet de huidige tentoonstelling over Eelco Gelling het bijzonder goed. Bijna 4000 bezoekers passeerden tot dusverre de kassa.

XLukasenHenk

Beide Stichtingen prijzen zich daarnaast bijzonder gelukkig met de grote inzet en betrokkenheid van alle enthousiaste Vrienden en vrijwilligers. Lukas Koops (foto boven, met op de achtergrond Henk Weggemans): "Zonder jullie lukt het ons absoluut niet om het Museum draaiende te houden. Er bestaat veel affiniteit voor het C+B Museum en daar zijn we zeer dankbaar voor.”
Hij sprak tevens zijn erkentelijkheid uit voor de inspanningen van Henny Kamp, die alle perikelen rond de inzet van vrijwilligers op voortreffelijke wijze regelt. Diezelfde waardering geldt ook voor Wim Pontfoort, de administrateur van de Vrienden.

Organisatie
Henk Weggemans deelde mee dat de organisatie rond het C+B Museum en de Vrienden is bijgesteld, om beter in te spelen op de eisen en financiële risico’s van deze tijd. De oorspronkelijke Stichtingen Tot Behoud Van Het Cultureel Erfgoed Harry Muskee en Vrienden Van Het C+B Museum zijn omgevormd tot twee nieuwe Stichtingen: een 'beheerstichting' genaamd Erfgoed Harry Muskee en een 'doe-stichting' met de naam Blues in Grolloo. In laatstgenoemde stichting zijn nu alle activiteiten ondergebracht die in Grolloo worden georganiseerd. Aan de invulling van de beide besturen wordt momenteel gewerkt.

XMondharmonciablazen

Uiteraard werd er ook kort stilgestaan bij het grote Holland International Blues Festival, dat volgend jaar onder een andere organisatie op 3 en 4 juni plaatsvindt en waarvan vorige week de programmering is bekendgemaakt. Dit festival komt in de plaats van het veel kleinschaligere festival Blues in Grolloo, dat de afgelopen drie jaar met veel succes door het C+B Museum werd georganiseerd. 

Expositie Drents Museum
Harry Tupan (foto hieronder), adjunct-directeur van het Drents Museum, gaf vervolgens een toelichting op de plannen rond de grote Harry Muskee-expositie, die half januari volgend jaar wordt geopend en duurt tot en met 17 april. In 2016 is het 75 jaar geleden dat Harry in Assen werd geboren. In dat kader pakt het Drents Museum fors uit met de tentoonstelling Harry Muskee - Window Of My Eyes.

XHarryTupan

In de Abdijkerk van het Museum wordt het leven van Muskee in drie segmenten getoond. Het eerste deel gaat over de jeugd van Harry, deel twee behandelt de muziek van Muskee en de Blizzards en deel drie belicht het aspect Muskee als ambassadeur van en voor Drenthe. Ook zal er een fotoboek met teksten over het leven van Harry Muskee verschijnen. Als speciale 'surprise' zal er bovendien onder titel Blues From Heaven een foto-expositie komen van het werk van de Asser fotograaf Rudy Leukfeldt, die de Blizzards goed heeft gekend en jarenlang heeft gefotografeerd. Voorts zullen er rond de tentoonstelling door het Drents Museum allerlei randactiviteiten worden georganiseerd, zoals lezingen, optredens en interviews, waarmee een zekere verdieping wordt gewaarborgd.

Harry Tupan benadrukte de uitstekende relatie tussen het Drents Museum en het C+B Museum. "We werken voortdurend samen. Het C+B Museum maakt gebruik van ons advies en van onze collectie. Aan de andere kant lenen wij weer van jullie en stellen wij de expertise van jullie kant zeer op prijs. Niet voor niets is jullie bestuurslid Albert Haar gastconservator van deze zeer bijzondere tentoonstelling. Er ligt geen enkele concurrentie of competitie aan ten grondslag en dat vind ik belangrijk om te melden."

XMudbirds

Uiteraard was er deze middag ook ruimte voor muziek, die werd verzorgd door Alan Laws en René Tweehuizen, oftewel The Mudbirds (foto boven). Zij zijn geen onbekenden in Grolloo, want het duo trad op bij het eerste Blues in Grolloo-festival in 2013 en bij Binnen Blues in hetzelfde jaar. Voorts hield Alan Laws vorig jaar twee workshops bluesharmonica spelen in het C+B Museum, die beide waren uitverkocht. The Mudbirds speelden ook deze zondag met veel enthousiame hun 'World Blues' en verzorgden een korte demonstratie mondharmonica spelen, waaraan door een deel van de aanwezigen met veel enthousiasme werd deelgenomen.

George Herfkens
Vervolgens hield websiteredacteur Koert Broersma een interview met George Herfkens (foto onder), die als roadie bij C+B werkte in de periode van eind 1967 tot 1972, het jaar waarin de Blizzards ophielden te bestaan. George vertelde op zeer geanimeerde wijze wat het werk als roadie precies inhield. Hij noemde het een gigantisch slopend bestaan, met eindeloze ritten van en naar de concerten in een tijd waarin Drenthe nog nauwelijks over snelwegen beschikte. Tal van anekdotes passeerden de revue, zoals de beauty case van Herman Deinum, de manier waarop Harry Muskee een hasj hond om de tuin leidde die de toerbus moest doorzoeken, het doorgezaagde Hammond-orgel van Helmig van der Vegt en de kortstondige carrière (slechts twee dagen) van Herman Brood als 'porno-acteur'.

XGeorgeHerfkens

Nieuwe tentoonstellingen
Bestuurslid Albert Haar presenteerde in het kort de plannen voor de nieuwe expositie die eind april volgend jaar in het C+B Museum de opvolger moet worden van de huidige tentoonstelling Eelco Gelling - Geweldenaar op de Gitaar. Aansluitend op de Harry Muskee-expositie in het Drents Museum zal de nieuwe tentoonstelling in het C+B Museum dieper ingaan op de achtergronden van veel bekende nummers van Cuby & the Blizzards. Onder de titel Harry Muskee - The Singer And The Songs, wordt aandacht besteed aan de teksten en de verhalen daarachter. Veel nummers zijn namelijk gebaseerd op echte gebeurtenissen uit het leven van Harry Muskee. De nieuwe tentoonstelling wordt de eerste van een vijftal exposities waarmee het C+B Museum haar tweede lustrum wil opluisteren. Tot 2021 is het de bedoeling om thema’s als de reizen langs concertlocaties, mondharmonicaspeler John Lagrand, de relatie tussen de Blizzards en Rob Hoeke en Blues and Booze aan de orde te laten komen. De plannen hiervoor zijn nog niet uitgewerkt, maar de intentie ligt er wel…

XDMMuskee

Albert Haar vertelde dat er eveneens plannen zijn om de jeugd via het onderwijs of andere speciale projecten kennis te laten maken met de blues. Dat zou dan mogelijk gecombineerd kunnen worden met een festival waarop specifiek Nederlands bluestalent kan laten horen waartoe men in staat is.

Foto's van Eelco
De middag in Hofsteenge werd afgesloten met een kijkje in de bijzondere fotocollectie van Eelco Gelling. Eelco had in gezelschap van de Blizzards altijd een camera bij zich en maakte vele duizenden foto’s. Een klein deel van deze collectie is bewaard gebleven en Albert Haar liet een aantal van deze foto’s zien.

XLeukfeldtHerfkensVenhuizen

De aanwezigen hadden hiervoor veel belangstelling en met name Rudy Leukfeldt, Jan Venhuizen en George Herfkens (foto boven) waren in staat om veel ontbrekende informatie te leveren, met name over de personen op die foto’s.

Een deel van deze unieke foto’s zal ook worden opgenomen in het eerder aangekondigde boek van het Drents Museum.

XXMuskeeenvriendin

Naar boven