Het C+B Museum is op zaterdag en zondag weer geopend! Zie de berichtgeving op deze website.

XCarvinJonesDe derde editie van Blues in Grolloo is zaterdag opnieuw een groot succes geworden. Het muziekfestijn trok naar schatting net zoveel bezoekers als vorig jaar. Dit betekende dat zo’n kleine 1500 mensen de kassa’s passeerden.

De weergoden leken het festival in de ochtenduren nog slecht gezind, maar bedachten zich kennelijk toch op het laatste moment. Want toen de eerste hoofdact -
Thorbjørn Risager- begon te spelen, brak de zon door. En gelukkig bleef het de rest van het festival droog.

De gehanteerde formule van Blues in Grolloo bleek wederom een schot in de roos. Het publiek had er duidelijk zin in en kon zo’n acht uur lang genieten van geweldige blues- en andere rootsmuziek. Lekker kuierend langs de verschillende lokaties lieten de bezoekers het festivalgebeuren over zich heen komen.

Overvol
XHeerenOud-ZuidOveral was er wel wat te zien en te horen. In het C+B Museum werd de onlangs geopende nieuwe expositie Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar druk bezocht. Hele rijen bezoekers trokken door het pand, waar de Heeren Oud-Zuid veel nieuwsgierigen trokken met hun prachtige en zeer bijzondere bewerkingen van Cuby-nummers.

In de kerk verzorgden Klaas Vermeulen en Dirk van Coevorden een mondharmonica workshop, waaraan de bezoekers gratis konden meedoen. De noodzakelijk bluesharp kon ter plekke worden aangeschaft. Ook hier aan belangstelling geen gebrek. Het Praise the Blues-kerkje zat sowieso tot de nok toe vol voor de concerten van de formatie Gospel Roots. Net zoals vorig jaar bleek de gospel hier zeer op haar plek. De drie indrukwekkende optredens met Blackgospel Music zorgden zelfs menigmaal voor de nodige ontroering bij de bezoekers.

Opening
XDerksenTupanBlues in Grolloo werd om 15.00 uur geopend door Harry Tupan en Johan Derksen. Tupan, adjunct-directeur van het Drents Museum, vertelde het een en ander over het festival en sprak zijn bewondering uit voor het feit dat Blues in Grolloo door vele vrijwilligers wordt georganiseerd en uitgevoerd. Hij noemde Blues in Grolloo "uniek, mede door de deelname van de inwoners." Tevens stond hij stil bij de bijzondere tentoonstelling over Harry Muskee die begin volgend jaar in het Drents Museum wordt gehouden. Zo komt er onder meer een overzichtsexpositie met foto’s van Rudy Leukfeldt. "Het gaat een enorm spektakel worden," besloot Harry Tupan, "en dat allemaal in het kader van het 75ste geboortejaar van Harry."

Holland Blues
XBeHegenJohan Derksen stond vervolgens kort stil bij het volgende grote evenement van 2016, het festival dat de voorlopige benaming Holland Blues heeft gekregen.
"Het punt bij dit soort festivals is altijd het geringe budget," zei hij. "Per toeval hebben zich een aantal muziekgekke miljonairs tot ons gewend om hier een echt groot festival neer te zetten. We vonden het alleen niet zo’n goed idee dat een paar lui van Curaçao en enkele bijdehante westerlingen hier de show komen stelen. Het blijft dus wel een Grolloos festival, weliswaar met een organisatiebureau erbij, maar verder blijf er veel regionaal. Zo komt de beveiliging uit Emmen, de catering uit Westerbork, de parkeergelegenheid wordt geregeld door mensen van de TT en voorts komt er veel uit Grolloo zelf."

XGospelRootsDerksen zei voorts dat men momenteel bezig is om de bands te contracteren. Om een tipje van de sluier op te lichten vertelde hij dat er contacten zijn met artiesten als Buddy Guy, Joe Bonamassa en Bonnie Raitt.
"Het wordt allemaal wat grootschaliger, maar het blijft het knusse, Grolloose gevoel en ik zou niet anders willen als inwoner van dit prachtige dorp."

Hierna barste het festival los met optredens van de Dynamite Blues Band, de singer/songwriter Ben Prestage en de al eerder genoemde Gospel Roots en Heeren Oud-Zuid. Vanaf 15.30 uur werd het dan ook druk in Grolloo en met name in en rond de boerenschuur van Enting, waar later ook nog onder meer B.J. Hegen en Ed & the Gators speelden, was het vaak afgeladen vol.

Spetterend optreden
XRisagerGastpresentator Johan Derksen kondigde om 16.00 uur de eerste hoofdact aan.
"Het gebeurt niet vaak dat het beste direct aan het begin komt, maar dat kon nu niet anders. Thorbjørn Risager & the Black Tornado spelen vanavond in Hoofddorp en moeten daarom hier vroeg optreden."

Derksen noemde onze Deense vrienden één van de beste bluesbands van Europa en zij lieten ook zien waarom. Gelukkig waren al veel bezoekers aanwezig om van dit spetterende optreden getuige te zijn. Later op de middag en avond volgden op het Window of my Eyes-hoofdpodium nog optredens van Claude Hay (Australië), de Carvin Jones Band (USA) en de Amerikaanse bluesreus Marcus Malone en zijn band, die om 22.15 uur het officiële festival afsloten. Ook deze drie acts werden door Derksen geïntroduceerd en met name Carvin Jones maakte indruk met zijn showachtige optreden en striemende gitaarspel.  

Jong talent

XBluescaravanBehalve het hoofdpodium viel er ook op de andere sets veel te beleven. Een boeiende combinatie van veel ervaring (Bé Hegen, die de schuur van Enting weer meer dan vol had), maar ook minder bekend vaak jong, individueel talent kwam uitgebreid aan bod. De jonge dames van de Blues Caravan van Ruf Records, Eliana Cargnelutti, Sadie Johnson en Heather Crosse, speelden drie geweldige sets, die de honderden bezoekers tot groot enthousiasme bracht.

Het publiek genoot echter net zo goed van de verrassende Nederlandse band The Damned and Dirty, het uiterst originele Franse echtpaar Black Cat Joe en Miss Corina, de Belgische youngsters van Blues Vision en Ed & the Gators en het op het laatste moment ingelaste optreden van Cigarbox Henri, die begon met een workshop gitaar bouwen van onder meer een sigarendoos. En, alsof het nog niet genoeg was, ging het festival na 23.00 uur onverdroten verder, met de afterblues die tot in de kleine uurtjes werd verzorgd door de Easterfield Bluesband (bij restaurant Hofsteenge) en Sugadaddy & the Honeydrippers (bij restaurant Gerrie).

Bluesdorp
XBlackCatJoeMissCorinaKortom, Blues in Grolloo werd ook deze keer weer precies wat de organisatie voor ogen had. Veel talent laten zien, in makkelijk toegankelijke locaties, waarbij kwaliteit, gemoedelijkheid en gezelligheid hand-in-hand gaan. Typisch een beeld dat past bij Grolloo, dat zaterdag wederom onomwonden op de kaart werd neergezet als bluesdorp nummer één!

Dat smaakt dus duidelijk naar meer. Dat méér komt er volgend jaar dan ook, maar dan met het door Johan Derksen beschreven festival, dat op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni 2016 wordt gehouden.

Een feest
Blues in Grolloo 2015 was in ieder geval weer één groot feest, mede dankzij de fantastische artiesten, de voortreffelijke programmering en medewerking van Harry de Jong en Jan de Haan (de programmeurs van De Amer), het geweldige publiek en de assistentie van vele, vele vrijwilligers. Dank aan allen die dit festival weer mogelijk maakten, waarbij ook zeker het fantastische publiek een grote pluim verdient!

XMarcusMalone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven