Door de corona-crisis is het C+B Museum beperkt open. Zie de berichtgeving op deze website.

XHeerenDeJongeZaterdag Blues in Grolloo! Eén van de optredens om naar uit te kijken is dat van de Asser formatie Heeren Oud-Zuid. In het C+B Museum spelen Luc Oostra, Cor Többen en Jan Kuipers in het Nederlands/Drents vertaalde bewerkingen van nummers van Cuby & the Blizzards.

Speciaal voor Blues in Grolloo hebben de Heeren de afgelopen weken flink geoefend. Want ook voor hen is het een experiment. Aan de vooravond van het festival praten we met Luc Oostra (rechts op bovenstaande foto)en Cor Többen. "Wij zijn net zo benieuwd als het publiek komende zaterdag," kijkt Cor vooruit.

Heeren Oud-Zuid is ontstaan uit het toenmalige Asser duo Toermalijn (foto onder). Het is anno 2015 precies 40 jaar geleden dat Luc Oostra en Frits Charbon met instrumentale muziek (gitaar en fluit) door het land trokken in het voorprogramma van Red, White and Blue, de toenmalige band van Harry Muskee en Eelco Gelling.

XToermalijn"We reisden samen met Harry, Eelco en de rest van de band in zo'n grote, lange Amerikaanse slee," herinnert Luc zich. Red, White and Blue werd niet echt een succes, maar Luc hield er mooie verhalen aan over. Met Frits Charbon en Piet de Lange beleefde hij in die tijd een tweede hoogtepunt in de carrière van Toermalijn, als voorprogramma van Dave Mason in het Amsterdamse Concertgebouw. "Dat was een nachtconcert. Mason kwam maar niet opdraven. Aan ons de taak om het publiek rustig te houden, hetgeen niet echt lukte. De Volkskrant schreef: Leuk die natuurmuziek uit het Noorden, maar niet echt op z’n plek in Amsterdam. En zo was het ook."
 
The Marvins
Ook Cor Többen en Jan Kuipers hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de Drentse muziekwereld. Cor speelde in de jaren zestig in The Marvins en later in tal van andere formaties. "Ik kan me nog een optreden van de Blizzards herinneren in hotel Dopper in Stadskanaal," vertelt hij. "Wij deden als Marvins het voorprogramma. C+B speelde zó ontzettend hard dat de hoteleigenaar de hoofdschakelaar omdraaide. Muskee woest… Die liep in zijn onderbroek achter het podium te razen en te tieren…"

Jan Kuipers ruilde ooit de accordeon in voor de piano maar bespeelt momenteel weer beide bij de Heeren Oud-Zuid. Többen en Kuipers voegden zich in de jaren tachtig bij Toermalijn. Na het uitbrengen van de CD Allein in 1991 viel de groep geleidelijk aan uit elkaar. In 2008 besloten Luc Oostra en Jan Kuipers om oude nummers met Drentse gedichten en eigen teksten op een CD met de passende titel Weer Terug te zetten. Inmiddels was ook Cor Többen weer op het oude nest teruggekeerd en zo werd het trio Heeren Oud-Zuid geboren. De naam van de  band wijst op de buurt waarin ze alle drie wonen: Oud-Zuid in Assen. "En als we nog even doorgaan, worden we vanzelf de Oude Heeren uit Zuid," grapt Luc Oostra.

Raakvlakken
XOudZuidAmer2012De Heeren (links bij een optreden in De Amer)gaan dus al een tijdje mee en hebben onmiskenbaar hun raakvlakken met de Blizzards, maar hoe is het idee ontstaan om nummers van C+B te bewerken? "Naar aanleiding van het overlijden van Tieme van Veen van café de Witte Bal in Assen heb ik destijds een tekst geschreven: Vrienden van Vroeger," vertelt Luc. "Tieme was één van de voetballers waarmee ik samenspeelde in het roemruchte zevende elftal van Achilles 1894, waarvan destijds ook onder meer Harry Muskee en de broertjes Albert en Geert Loman deel uitmaakten. Een aantal van die jongens is er inmiddels niet meer, terwijl onze vriendschap terugging tot in onze jeugd. Daar gaat Vrienden van Vroeger over. Oorspronkelijk had ik de muziek van Window of my Eyes eronder gezet, maar dat vond ik bij nader inzien wat minder geslaagd. Ik heb het later voorzien van eigen muziek."

Na een optreden in De Amer, waarbij Vrienden van Vroeger in de oorspronkelijke versie, dus op de muziek van Window of my Eyes werd gespeeld, vroegen Albert Haar en Harry de Jong de Heeren om meerdere nummers van Harry Muskee te vertalen naar het Nederlands-Drents. Uiteindelijk is er zo een set van vijf á zes nummers samengesteld, die een volkomen eigen interpretatie en muzikale stijl hebben gekregen.

Fado
XHeerenrecent"Wij zijn natuurlijk geen bluesband," zegt Luc. "Het gaat om de muzikale raakvlakken. Muskee had een brede muzieksmaak. Blues zie ik net als de Fado uit Portugal. Het gaat over weemoed, verlangen, liefdesverdriet. Allemaal kommer en kwel. Ik zag daar wel een uitdaging in. Wat schuurt dicht tegen onze muziek aan en wat raakt me nou bij de nummers van C+B? Dat bleken toch meer de ballads te zijn en uiteindelijk hebben we er een paar uitgekozen om er iets mee te gaan doen."

De nummers die Heeren Oud-Zuid op Blues en Grolloo presenteren zijn:
Somebody Will Know Someday
Window of my Eyes (als Vrienden van Vroeger)
Seasons Come and Seasons Go (als Weer Terug, gebaseerd op de tekst van Back Home)
Thursday Night (instrumentaal)
Sometimes
More Than I Can Ask For (van de CD Cat’s Lost, als Je Bent Nog Altijd Hier).

"Het zijn dus geen letterlijke vertalingen geworden, maar interpretaties van beelden die ik in mijn hoofd heb," legt Luc uit. "Een tekst als Weer Terug leunt sterk op Back Home, maar gaat eigenlijk over het moment dat ik hoorde dat mijn broer ongeneeslijk ziek was. Hij woonde destijds in Wageningen. Ik zat met hem in de auto en vroeg hoe hij alles geregeld wilde hebben. Wilde hij in Wageningen begraven worden? Nee, zei hij, ik wil eigenlijk weer terug. Later dacht ik: Weer Terug, Back Home…, daar zit wat in. Zo is die tekst ontstaan. Voor de muziek hebben we echter voor een ander nummer van de Blizzards gekozen: Seasons Come and Seasons Go van de LP Simple Man, met als idee het mijmeren over de tijd die voorbij is, le temps perdu, weet je wel? Het is spelen met teksten en beelden en kijken of we die konden koppelen aan Muskee-nummers. Maar het zijn volledige eigen interpretaties en het is nadrukkelijk geen blues, maar kleinkunst."

Bekende tekstregels
XXHeerennogmaalszwartwitMeerdere bekende tekstregels van Muskee komen in deze bewerkingen van Heeren Oud-Zuid terug. Zo wordt Distant Smile een Verre Glimlach op de Ramen en Shadow on the Wall uiteraard Schaduw op de Muur. One Misty Morning I’m Gonna Write Your Name In The Sky uit Sombody Will Know Someday komt als tekstregel eveneens terug, maar dan in het Daniel Lohues-nummer More Than I Can Ask For (van Cat’s Lost), dat in het Nederlands Je Bent Nog Altijd Hier is geworden.
      
Datzelfde geldt ook voor Somebody Will Know Someday. Een bekende uitspraak van Muskee was: Muziek is het laatste geheim. De Drentse dichteres Suze Sanders gebruikte dit idee voor enkele dichtregels: Argenswaor doar is een plek, waor de geheimen bint.
Luc bespeelt in hun versie de gitaar met nylon snaren, zoals Gelling dat ook deed in zijn legendarische solo op dat nummer. "Voor de Spaanse, klassieke touch," zegt Luc.

Het is zaterdag de eerste keer dat Heeren Oud-Zuid hun set met Muskee-nummers spelen. "Dat is logisch," zegt Luc, "want het is ook voor Blues in Grolloo gemaakt. Of het wat wordt weten we niet. Het is altijd de vraag of het wel past en hoe zoiets overkomt. Men moet maar komen luisteren. Het raakt de wereld van Muskee, om de wereld van Muskee heen. Ach, het is in ieder geval sfeervol en het mag gehoord worden…"

Heeren Oud-Zuid spelen zaterdag bij Blues in Grolloo in het C+B Museum hun Muskee-set in principe vier keer: om 15.30 uur, 16.30 uur, 17.30 uur en 18.30 uur. Hun optreden is kleinschalig en intiem, maar ongetwijfeld zeer bijzonder en ontroerend mooi. Van harte aanbevolen dus!

Zie onderstaand filmpje op YouTube voor een indruk van enkele instrumentale Muskee-fragmenten van Heeren Oud-Zuid, nog zonder de teksten. 

https://www.youtube.com/watch?v=lsL9Sk3eA9s

Naar boven