Het C+B Museum is op zaterdag en zondag weer geopend! Zie de berichtgeving op deze website.

XJanenEelcojammingHet was even wachten op Eelco, maar dat paste geheel in de lijn der verwachtingen. Geheel volgens zijn eigen stijl arriveerde hij enkele minuten na 15.00 uur in Grolloo en kon het feest beginnen. Onder grote belangstelling van vele genodigden en de media werd woensdagmiddag de nieuwe tentoonstelling Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar in het C+B Museum geopend. Eelco zelf verrichtte met vriend en collega-gitarist Jan Akkerman de openingshandeling. Egbert Hovenkamp II las twee prachtige gedichten voor en Ralph de Jongh zong een ingetogen versie van Somebody Will Know Someday. Zeer bijzonder en uniek was echter de spontane jamsessie van Eelco en Jan later in het Museum. Er waren vele bekenden van Eelco op de opening afgekomen. Het leek deze woensdagmiddag wel één grote reünie!

XHenkweggemansHenk Weggemans, voorzitter van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, heette alle aanwezigen welkom. Hij zei erg blij te zijn dat het C+B Museum er wederom in is geslaagd om een aantrekkelijke tentoonstelling samen te stellen.
"Ik reken erop dat dit jaar weer veel liefhebbers naar deze nieuwe expositie komen. Onze vorige tentoonstelling Brood & Blizzards trok 5000 bezoekers. Dat moet nu ook lukken, zeker gezien de populariteit van Eelco Gelling, die immers samen met Harry Muskee het boegbeeld van C+B vormde."

Weggemans wijdde tevens enkele woorden aan het Drents Museum, dat volgend jaar januari een grote overzichtstentoonstelling over de Blizzards en met name Harry Muskee op het programma heeft staan. Tevens sprak hij over het Holland International Blues Festival, dat volgend jaar op 3 en 4 juni in Grolloo plaatsvindt. Dit grote festival met bluesacts van wereldfaam wordt weliswaar georganiseerd door Mojo Concerts, maar de Stichting Erfgoed Harry Muskee is er wel bij betrokken.

Gedichten
XEgbertVervolgens droeg dichter Egbert Hovenkamp II een tweetal gedichten voor, met Eelco als onderwerp. Hij deed dat prachtig. In het gedicht Eelco kwamen onder meer de volgende fragmenten voor:

Een gitaar die baan breekt
een weg opgaat
waar het einde niet in zicht
en vanwaar gekomen
staat telkens in een ander licht
zon schijnt ook op die gitaar
regen pleurt erover
wind waait de snaren strak
laat ze dan vallen
en er zij klanktaal met een soort van gemak
handen die weten wat ze om handen
de rechter kietelt
de linker articuleert

Hulde dan
luidkeels hulde
het mag ook fluisteren zijn
zolang het maar spreekt van
dat je hoort dat er een gitaar
dat je een gitaar hoort
dat je hem hoort spelen
met handen
op de snaren
de rechter kietelt
de linker articuleert.

"Ik heb dan wel twee gedichten voorgedragen, maar de ervaring van vanmiddag is werkelijk met geen woorden te beschrijven," sprak een geroerde Egbert na afloop.

XAlbertHaarBestuurslid Albert Haar, tevens samensteller van de tentoonstelling, gaf vervolgens een korte toelichting op de nieuwe expositie, die een beeld geeft van Eelco Gelling in de jaren dat hij deel uitmaakte van Cuby & the Blizzards (1964 - 1976). "Het is nog altijd heerlijk om te ervaren hoeveel mensen spontaan hun medewerking aan een dergelijke expositie verlenen," sprak hij. "Zonder hun hulp kunnen we dit niet verwezenlijken. Wij zijn daar zeer dankbaar voor."

Link met Harry
XRalphdejongVoor de openingshandeling verraste Ralph de Jongh de aanwezigen met een kort optreden. Hij bracht Somebody Will Know Someday ten gehore, een nummer dat hij sinds kort op zijn repertoire heeft staan. Ralph heeft een overduidelijke link met C+B en dan met name met Harry Muskee. Het was Harry die hem "ontdekte" in muziekcafé De Amer en hem vervolgens op sleeptouw nam, totdat de blonde Brabander op eigen kracht aan een indrukwekkende opmars in de Nederlandse muziekwereld begon. Maar ook de contacten tussen De Jongh en Eelco Gelling zijn hartverwarmend en de bewondering is zeker wederzijds. Daarom was Somebody Will Know Someday deze middag niet alleen 100% op zijn plaats, maar ook huiveringwekkend emotioneel.

XonthullingHierna onthulden Jan Akkerman en Eelco Gelling, door aan twee touwtjes te trekken, een levensgrote foto van Eelco, die aan de schuur van bouwbedrijf Enting was bevestigd. "Voor mij een grote verrassing, ik sta hier enorm van te kijken," reageerde een beduusde Eelco.
Akkerman sprak tevens enkele woorden. Hij begon met een aardige grap. "Ja Eelco, ik heb je ooit het verhaal verteld van de bluesgitarist die bij de dokter kwam. De arts zei tegen hem: Helaas mijnheer de gitarist, u heeft nog maar twee maanden te leven. O ja, vroeg de gitarist, mag ik vragen waarvan?" 
Voorts zei hij: "Ik heb nooit mijn bewondering voor Eelco onder stoelen en banken gestoken. Het maakt niet uit wat er uit je handen komt, maar waar je voor staat. En wat dat betreft verdien je jouw eigen expositie in dit Museum te volle."
Waaraan Eelco prompt toevoegde: "Weet je wat ik nou net zo leuk vond Jan? Het was een hele ruk, maar we hadden samen lekker de touwtjes in handen…"

Veel te zien
XGitarenexpoVervolgens toog het gezelschap naar binnen en kon iedereen de nieuwe tentoonstelling bezichtigen. Er valt ook dit seizoen weer veel te zien, zoals bijzondere, vaak unieke foto’s, filmfragmenten, platen en andere memorabilia. Zeker niet onvermeld mogen blijven de collectie gitaren waarop Eelco Gelling speelt en heeft gespeeld, de kleine exposities over Gelling als fotograaf, de Groningse dichter Pé Hawinkels (bij leven een goede vriend van Eelco en Harry), de "damesbedstede"(!) en de nooit vertoonde registratie van het jubileumconcert uit 1990 van Harry Muskee in Vredenburg in Utrecht, met gastoptredens van Eelco Gelling en Jan Akkerman.  

XGellingMiddelKindsMaar het hoogtepunt van deze middag was de spontane jamsessie van Eelco en Jan. We hadden er vooraf absoluut niet om durven vragen, alleen maar op gehoopt. En het gebeurde! Beide gitaarvirtuozen improviseerden er 25 minuten naar hartelust op los. Fantastisch om mee te maken en een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van het C+B Museum. Net zo bijzonder was trouwens de aanwezigheid van bassist Willy Middel en slaggitarist Hans Kinds. Samen met Eelco zijn zij immers de oer-Blizzards van het eerste uur... 

En Eelco zelf? Hoe beleefde hij zijn middag en alle belangstelling daaromheen? "Fantastisch," zei hij. "Ongelooflijk wat de mensen hier allemaal bij elkaar hebben vergaard. Het gebeurt met liefde en respect. Dat vond ik al toen het over Harry ging en dat vind ik nog steeds. Het is een grote eer om hier deel van uit te mogen maken. Ik kijk en geniet."

XJanenEelco kopieDe tentoonstelling Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar is vanaf donderdag 30 april te bezichtingen. Voor de komende dagen en de maand mei is dat van donderdag t/m zondag.
Gedurende de zomermaanden is het C+B Museum van dinsdag tot en met zondag open. Zie voor de exacte openingstijden de gegevens elders op deze website.

Naar boven