Door de coronamaatregelen is het C+B Museum voorlopig gesloten. Zie berichtgeving voor nadere info.

XBezoeksterDe tweede editie van het Blues in Grolloo-festival is zaterdag een groot succes geworden. Het muziekfestijn trok ruim 1500 betalende bezoekers, enkele honderden meer dan vorig jaar.
De positieve ervaringen van 2013 leken niet of nauwelijks te kunnen worden overtroffen, maar aan de vele lovende reacties van de bezoekers te oordelen, was de ietwat uitgebreidere formule van dit jaar een schot in de roos. 

De bezoekers hadden er duidelijk zin in en konden zo’n twaalf uur lang genieten van geweldige blues- en andere rootsmuziek. Uiteraard waren de weergoden Blues in Grolloo meer dan gunstig gezind. Lekker zittend in het zonnetje of kuierend langs de zeven verschillende lokaties lieten de bezoekers het festivalgebeuren over zich heen komen.

Uitverkocht
XMondharmonicaworkshopOveral was er wel wat te zien en te horen. In het C+B Museum werd de onlangs geopende nieuwe expositie Brood & Blizzards druk bezocht. Hele rijden bezoekers trokken door het pand. In de schuur van mevrouw Enting verzorgden Klaas Vermeulen en Dirk van Coevorden (foto links) een tweetal mondharmonica-workshops, waaraan de bezoekers gratis konden meedoen. De noodzakelijk bluesharp kon ter plekke worden aangeschaft. Aan gebrek aan belangstelling geen gebrek: beide workshops waren "uitverkocht". Ook het Praise the Blues-kerkje trok zeer veel publiek en zat tot de nok toe vol. De twee indrukwekkende optredens van de Gospel Kia Singers uit Angola waren er volkomen op hun plaats en zorgden zelfs menigmaal voor de nodige ontroering bij de bezoekers.

Drents Jeugdorkest
XDrentsJeugdorkestZoals verwacht was de muzikale opening van het festival een absolute voltreffer. Het jubilerende Drents Jeugdorkest speelde een medley van Cuby & the Blizzards-nummers, waarvoor Alfred Willering (linksonder) een speciaal arrangement schreef. De uitvoering overtrof de stoutste verwachtingen. Honderden bezoekers luisterden gefascineerd toe naar de verrassende en prachtige medley, die bestond uit de nummers Appleknockers Flophouse, Windows Of My Eyes en Another Day Another Road. Een ovationeel applaus viel het Drents Jeugdorkest volkomen terecht ten deel.

xAlfredwilleringEric van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, die even daarvoor Blues in Grolloo formeel opende, sprak lovende woorden over het festival, Grolloo en haar inwoners en Harry Muskee. "Geweldig om te zien dat dit festival zoveel mensen trekt, die hier kunnen genieten van schitterende muziek," sprak hij. "En ook heel mooi dat de muziek van Cuby & the Blizzards wordt doorgegeven aan een jonger publiek, zoals het Drents Jeugdorkest."

Hierna barste het festival los met vier Nederlandse bands: de uit Grolloo afkomstige Martijje, The Hoochie, Les Chats Cadiens en de Asser formatie Dirty Boulevard, die een set vol Herman Brood-nummers speelde. Vanaf 15.30 uur werd het dan ook druk in Grolloo en met name in en rond de boerenschuren, waar later ook nog onder meer B.J. Hegen en Bluezofeeel speelden, was het vaak afgeladen vol.

Johan Derksen
xJohanDerksenGastpresentator Johan Derksen kan onmogelijk meer om zijn bekende Nederlanderschap heen en liet zich gewillig en geduldig tientallen malen met zijn bewonderaars fotograferen.

Uiteraard kondigde hij met kennis van zaken de acts aan en onontkoombaar deed hij dat op zijn geheel eigen wijze. "We worden de gehele dag doodgegooid met kutmuziek vanuit Hilversum. Dat er ook nog andere muziek is, wordt vandaag in Grolloo bewezen."

xRalph2Derksen introduceerde niet alleen de hoofdacts Eric Bibb en Erja Lyytinen, maar ook het optreden van Ralph de Jongh op het Simple Man podium, bij het borstbeeld van Harry Muskee. Met name zijn aankondiging van Ralph de Jongh was bijzonder, evenals het optreden van Ralph zelf.

Na ruim een jaar afwezigheid (onder meer door ziekte) pikte Ralph dit voorjaar de draad weer op. Met een ongelooflijk gedreven optreden liet hij zien en horen er weer helemaal te zijn. Het feit dat De Jongh speelde bij het borstbeeld van Harry Muskee, die hem in 2004 min of meer ontdekte in De Amer, inspireerde hem nog eens extra. Niet voor niets noemde Johan Derksen hem de enige echte opvolger van Harry Muskee en het optreden van Ralph werd door velen als grandioos geclassificeerd.

Hoofdacts
Wat de officiële hoofdacts betreft, deed Eric Bibb wat er van hem mocht worden verwacht. Deze ervaren Amerikaanse singer/songwriter betoverde het publiek met zijn zoetgevooisde stem en zijn grote variëteit aan songs. Verrassend was het gastoptreden van Big Daddy Wilson, die spontaan het podium opkwam voor een gezamenlijk nummer.

XErjaLyytinenIn het fraaie mei-zonnetje genoten vele honderden enthousiaste liefhebbers hierna van het optreden van de Finse "blues goddess" Erja Lyytinen (links), die liet horen een virtuoos te zijn op de slide-gitaar. Zij was, evenals Meena Cryle vorig jaar, een aangename verrassing, met een krachtig optreden, waarin ze een boeiende mix van rock-blues bracht.

John F. Klaver tenslotte was met zijn band, zoals verwacht een geweldige uitsmijter. Met zijn power-blues liet hij het publiek tot na middernacht genieten.  

Jong talent
xBillyandBloomfishBehalve het hoofdpodium viel er ook op de andere sets veel te beleven. Een boeiende combinatie van veel ervaring (Bé Hegen, Nicko Christiansen in Bluezofeel), maar ook minder bekend vaak jong, individueel talent kwam uitgebreid aan bod. Van Flamin’ Mamie, Martijje en de wonderschone stem van Karsu Dönmez, tot Little Steve, de Belgische Billy & the Bloomfish (links) en de interessante verhalen en klanken van de blazers Miklós Fürst en Bert Pfeiffer, die jaren deel uitmaakten van de blazerssectie van Cuby & the Blizzards.

XHatzFitzHet publiek genoot echter net zo goed van The Mississippi Kings, Big Bo, het uiterst originele Australisch/Ierse roots-echtpaar Hat Fitz & Cara Robinson (links) en de fantastische Amerikaanse blueszanger Big Daddy Wilson, die een grote schare liefhebbers bij het borstbeeld van Harry Muskee tot enorm enthousiasme dreef. En, alsof het nog niet genoeg was, ging het festival na middernacht onverdroten verder, met de afterblues die tot in de kleine uurtjes werd verzorgd door the JeeBee Band (bij restaurant Hofsteenge) en the Hayfield Bluesband (bij restaurant Gerrie).

Bluesdorp
Kortom, Blues in Grolloo werd ook deze keer weer precies wat de organisatie voor ogen had. Veel talent laten zien, in makkelijk toegankelijke locaties, waarbij kwaliteit, gemoedelijkheid en gezelligheid hand-in-hand gaan. Typisch een beeld dat past bij Grolloo, dat zaterdag wederom onomwonden op de kaart werd neergezet als bluesdorp nummer één!

XPubliek2Dat smaakt dus duidelijk naar meer. Het festival bewees over groeimogelijkheden te beschikken, zowel artistiek als wat het bezoekersaantal betreft, en aan een duidelijke behoefte te voldoen. Iedereen gaat er dan ook automatisch vanuit dat er in 2015 een derde editie komt. "Volgend jaar komen we weer. Wanneer is het dan?" was een veelgestelde vraag, die zo snel mogelijk zal worden beantwoord. Zaterdag 30 mei 2015 lijkt een goede kans te maken, en er wordt gekeken of de laatste zaterdag in mei niet de vaste festivaldag kan worden.

Een feest
Blues in Grolloo was één groot feest, mede dankzij de fantastische artiesten, de voortreffelijke programmering en medewerking van Harry de Jong en Jan de Haan (de programmeurs van De Amer), het geweldige publiek en de assistentie van vele, vele vrijwilligers.

xGospelKiaSingersMaar eerst volgt er op zaterdag 11 oktober Binnen Blues in Grolloo in café-restaurant Hofsteenge, waarvoor zaterdag het programma werd gepresenteerd. King of the World, Left Hand Freddy, The Veldman Brothers en Bacon Fat Louis zullen dan optreden. Ook dit, van het buitenfestival afgeleide, binnenconcert mag zich in een grote populariteit verheugen. De afgelopen edities waren dan ook steevast uitverkocht.

Voor Binnen Blues kan vanaf nu al worden gereserveerd via 0592-501226. De kaarten kosten € 17,50 per stuk. 

 XBeHegen

 

 


XEricBibb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven