Door de coronamaatregelen is het C+B Museum voorlopig gesloten. Zie berichtgeving voor nadere info.

Hoofdstukindex:

XXRalphweb5Eén van de zeer aangename verrassingen tijdens Blues in Grollo 2014 wordt de come-back van Ralph de Jongh. De 38-jarige Brabander, die de afgelopen tien jaar een geweldige reputatie opbouwde met zijn rauwe en zeer energieke blues-act en in de harten van menig C+B-fan werd gesloten, is terug van weggeweest. De winnaar van de Dutch Blues Awards 2011 kwam zichzelf het afgelopen jaar keihard tegen. Een echtscheiding, een post-viraal syndroom en het -dreigende- verlies van zijn zangstem lieten hem volledig uit beeld verdwijnen. Maar Ralph vocht terug en beleefde zaterdag 15 maart een glorieuze wederopstanding in De Amer, de plek waar het in 2004 ook allemaal voor hem begon.

In de aanloop naar zijn optreden op 31 mei in Grolloo sprak de webredactie uitgebreid met Ralph, wiens carrière onmiskenbaar op gang is gebracht door Harry Muskee. Dat hij bij Blues in Grolloo op het podium achter het borstbeeld van zijn grote held speelt, is dan ook geen toeval. "Dat voelt als een absolute waardering van al die mensen in deze omgeving die mij lief zijn."

XXRalphweb13Ralph de Jongh wordt in 1975 in Roosendaal geboren. Als rasechte Brabander groeit hij op in Nispen, vrijwel op de grens met België. Zijn eerste kennismaking met de blues geschiedt via de grammofoonplaat. Hij krijgt een exemplaar van Aftermath van The Stones in handen en is verkocht. Ralph heeft al snel in de gaten dat veel Engelse rhythm & blues bands uit de jaren zestig putten uit het enorme oeuvre van de oorspronkelijke Amerikaanse bluesartiesten. "Ik las een boek van Bill Wyman, die schreef over de blueshelden die The Stones hadden geïnspireerd," vertelt Ralph, die vervolgens op zoek gaat naar dat oorspronkelijke werk en een gitaar koopt.

"Ik besefte al snel dat ik niet The Stones moest kopiëren, maar het spel van die oude bluesknakkers onder de knie moest zien te krijgen. Daar heb ik me toen eindeloos in verdiept en zo is het voor mij allemaal begonnen."

Naar boven