Door de corona-crisis is het C+B Museum beperkt open. Zie de berichtgeving op deze website.

ZZEelcoenJan1Na enkele jaren van afwezigheid stond Eelco Gelling afgelopen weekend weer op een noordelijk podium.
De Jan Akkerman Band & Friends gaven vrijdagavond in Zoetermeer en zaterdagavond in de Groningse Oosterpoort een bijzonder concert, waar voor Eelco een gastrol was weggelegd.

Datzelfde gold voor de zangers Brown Hill en Bert Heerink (ex-zanger van VandenBerg), jazz-saxofonist en fluitist Benjamin Herman en Laurie Akkerman, de talentevolle dochter van Jan.

Het idee om Eelco Gelling nog twee keer samen met Jan Akkerman te laten spelen, kwam voort uit de voorstelling Gitaarjongens, die in maart van dit jaar eenmalig in het Amsterdamse Carré plaatvond. Op initiatief van Henny Vrienten kwamen daar twaalf Nederlandse gitaristen voor een optreden bijeen, en het bluesy duet tussen Gelling en Akkerman werd door velen gezien als het meest magische moment van die avond.
Dat smaakte dus naar meer en in de maanden die volgden werden er plannen gesmeed om Eelco Gelling voor twee optredens deel te laten uitmaken van Jan Akkerman & Friends.  

Brainbox
ZZEelcoenJan2In de bomvolle kleine zaal van De Oosterpoort werd zaterdagavond een zeer gevarieerd repertoire ten gehore gebracht. Eelco Gelling speelde op zijn eigen Gibson Les Paul onder meer mee in enkele oude nummers van Brainbox (Sinners Prayer, Baby What Do You Want Me To Do) en een instrumentale versie van Cindy Laupers Time After Time.
Uitgebreid soleerde hij in de twee C+B-nummers Window Of My Eyes en Somebody Will Know Someday, die overigens uitstekend werden gezongen door Brown Hill.
De uitsmijter van de avond was toch wel de toegift Woman’s Gone, de achterkant van Brainbox' debuutsingle Down Man uit 1969, met Bert Heerink als zanger, die trouwens ook in Dark Rose en Scarborough Fair vocaal voortreffelijk op dreef bleek te zijn en een waardig "vervanger" was van Caz Lux.

Ontroerend
Opvallend, doch niet echt verwonderlijk, was dat veel publiek speciaal voor Eelco was gekomen. Hij werd veelvuldig vanuit de zaal toegeroepen en aangemoedigd en het was ontroerend om zijn toch enigszins fragiele verschijning op het podium terug te zien. Het betrof hier een historisch optreden, met een overigens ook sublieme Jan Akkerman, de motor achter beide concerten.  

Binnenkort volgt op de C+B Museum website een uitgebreid interview met Eelco Gelling. Houd voor een verdere recensie en foto’s onder andere ook de website van Bluesmagazine (http://www.bluesmagazine.nl/) in de gaten.

De foto’s werden beschikbaar gesteld via Johan Gaasbeek en zijn van het optreden van vrijdag in Zoetermeer.

ZZEelcoenJan4

 

Naar boven