Door de coronamaatregelen is het C+B Museum voorlopig gesloten. Zie berichtgeving voor nadere info.

Zaterdagmiddag vond letterlijk in de berm van de  Boerhaarsweg in Grolloo de aftrap plaats van het tragikomische theaterproject Groeten uit Grolloo. In augustus van dit jaar wil een groep theatermakers een groot aantal buitenvoorstellingen maken op terrein van de bekende bluescamping Boerhaarshoeve. De Groningse scriptschrijver Jan Veldman, die we vooral kennen van grote producties als Iemandsland en De affaire Vermaning heeft een waar gebeurd verhaal vertaald naar een muzikale theatervoorstelling. Een groep vrienden komt samen op de camping om te gaan genieten van het bluesfestival in Grolloo. Corona gooit roet in het eten maar het leven gaat door!

Theater2 Aangepast

Theatergroep Theatron met als regisseur Grytha Visser, productieleider Petra Tjapkes (die we kennen van de theaterserie Aan de andere kant) en muziekmaker Omar Bakker zijn verantwoordelijk voor de verdere invulling. De mensen van de Boerhaarshoeve zorgen voor de faciliteiten en de ticketverkoop. Bluesmuziek speelt natuurlijk een belangrijke rol in Groeten uit Grolloo en uiteraard wordt daarmee een muzikale knipoog naar Harry Muskee gemaakt. Per voorstelling is er plek voor zo’n tweehonderd bezoekers. Die mogen overigens ook gezellig komen kamperen en er zijn nog plannen in de maak voor verschillende passende arrangementen. Na afloop van iedere voorstelling is een live optreden van een bluesband.

Theater3 Aangepast

Voor meer informatie en ticketverkoop:  www.groetenuitgrolloo.nl

In dit jubileumjaar 2021 (80 jaar Harry Muskee, 10 jaar C+B Museum) staan trouwens meer bijzondere activiteiten op het programma. Uiteraard houden we u daarvan op de hoogte!

Tekst en foto's: Sjoerd Looijenga.

Hoewel het nog niet zeker is wanneer de musea in Nederland hun deuren weer mogen openen, wordt in het C+B Museum hard gewerkt aan een nieuwe expositie. De nieuwe tentoonstelling, die te zien moet zijn wanneer het nieuwe seizoen begint, stelt Harry Muskee centraal. Het jaar 2021 is een bijzonder jaar, want op 10 juni zou de in 2011 overleden Harry Muskee tachtig jaar zijn geworden. Het C+B Museum bestaat dit jaar tien jaar en ook wordt dit jaar de tiende sterfdag van Harry Muskee herdacht. Voor conservator Sjoerd Looijenga is de nieuw in te richten expositie een uitdaging er iets moois van te maken in het herinneringsjaar.

Nieuweadvertentie2021 Aangepast

Onder de titel 'Harry Spreekt, Stap in de wereld van Muskee' ga je als het ware op 'belevingstour' door het museum, met Harry Muskee als gids. De nieuwe expositie zal op geheel andere wijze te bekijken en te beluisteren zijn dan de afgelopen jaren in het museum gebruikelijk was. Via speciale podcasttechnieken van Guide-ID uit Deventer krijgt de bezoeker veel informatie over het leven van Harry Muskee en beelden en voorwerpen maken veel van dat leven zichtbaar en op die wijze komt Muskee heel dichtbij.
Op basis van bestaand archiefmateriaal zijn er zo’n veertig geluids- en beeldfragmenten geselecteerd waarin Nederlands bekendste blueszanger spreekt over zijn allerjongste jaren, de schooltijd, het voetbal, liefde voor dieren, Grolloo, groupies, logees en veel meer.

De expositie laat ook nieuwe aanwinsten van het museum zien, tot nu toe onbekend gebleven materiaal, veel fotowerk en ook de opstelling van muziekinstrumenten, als zouden Cuby and the Blizzards een concert geven. Een complete C+B backline met onder meer een nieuw verworven drumstel van The Blizzards, versterkers, toetsenborden en gitaren, koffers en microfoons geven de concertsfeer van vroeger weer.
Verder zijn een Edison te zien, onderscheidingen die Muskee ten deel vielen, gouden platen, de complete LP-collectie en de oude radio, waarop Harry Muskee veelal naar de blues luisterde.

Muskee Harry rails01 Foto Rudy Leukfeldt 002 Aangepast
Foto: Rudy Leukfeldt

Hoewel niet zeker is wanneer de museumwereld in Nederland haar deuren mag openen, wordt er naar gestreefd de nieuwe expositie op donderdag 10 juni te openen, de dag waarop Muskee tachtig jaar zou zijn geworden.

Het is de bedoeling het C+B Museum de gehele zomer op vrijdag tot en met zondag open te hebben. Een grote schare vrijwilligers zorgt er voor dat het C+B Museum kan draaien. Uiteraard zal de nodige informatie worden gecommuniceerd zodra het C+B Museum weer (beperkt) open kan.

Speciaal voor het 'Muskee-jaar' 2021 heeft Ontwerpbureau Dundis uit Rolde, een van de sponsoren van het C+B Museum, een nieuwe advertentie met speciaal logo ontworpen (zie eerste afbeelding boven). Deze zullen dit jaar veel te zien zijn!

In zijn woonplaats Assen is afgelopen maandag Hans Kinds overleden. Hans was als slaggitarist C+B-lid van het eerste uur. In het begin van de jaren zestig zat hij met onder meer Eelco Gelling en Willy Middel in The Rocking Strings; een van de vele bandjes die Assen onveilig maakten. Toen Harry Muskee, op dat moment contrabassist van The Old Fashioned Jazz Group, het monotone bassen en de skiffle beu was en zich als zanger meldde bij The Rocking Strings, was de blauwdruk voor de latere Cuby & the Blizzards een feit. Hans Kinds heeft hierin een niet onaanzienlijk aandeel gehad.

GellingExpoOpening 098 Aangepast

In die periode van The Rocking Strings zong Hans samen met Eelco Gelling bij de optredens regelmatig nummer van The Beatles. Dat beaamt vriend Geert Loman, die vertelde dat er in die beginjaren eigen repertoire te weinig was en de band hun toevlucht zocht tot nummers van andere groepen. Geert: 'Hans en Eelco zongen dan tweestemmig werk van The Beatles, maar ook wel van andere artiesten, zoals Little Richard.'
Korte tijd later (1964) ontstond het plan om een heuse bluesgroep op te richten: Cuby & the Blizzards. Dick Beekman completeerde de nieuwe band als drummer. Al snel kregen The Blizzards de gelegenheid bij platenmaatschappij CNR om een eerste plaatje op te nemen: Stumble and Fall

Afgelopen vrijdag is Grietje Hofsteenge overleden, de moeder van John Hofsteenge, bestuurslid van de Stichting Blues in Grolloo en uitbater van het bekende gelijknamige restaurant Hofsteenge in Grolloo. Dit café speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Cuby & the Blizzards en in het leven van Harry Muskee. Want toen hij, halverwege de jaren zestig, gedreven door liefdesverdriet, wegvluchtte uit de 'grote stad' Assen naar het platteland, waren het Grietje en haar man Harm, die Harry opvingen en voor hem zorgden. Dankzij de hulp van Harm slaagde Muskee erin om het boerderijtje aan de Voorstreek, nu het C+B Museum, te huren van eigenaar Jan Bonder. De rest van het verhaal is bekend. C+B werden beroemd en heel Nederland wilde zien waar die eigenzinnige zanger zijn heil had gezocht. Daarmee werd Grolloo, het boerendorp ten zuidoosten van Assen, als bluesdorp nummer één op de kaart gezet. En dat is het ruim vijftig jaar later nog steeds.

hofsteenge Aangepast

Harm en Grietje Hofsteenge met Harry Muskee en Harmen Franc jr. voor hun
bekende restaurant 
in Grolloo. (Foto: Rudy Leukfeldt)

Toen Harry Muskee naar Grolloo verhuisde, werd hij daar door vrijwel iedereen met de nek aangekeken. Men vond hem maar een vreemde, langharige snoeshaan, met die rare vrienden en die afschuwelijke herrie die de jeugd 'muziek' noemde. Maar die mening sloeg snel om. Harm en Grietje Hofsteenge waren daar mede debet aan. Zij bekommerden zich om Harry, alsof het hun eigen zoon was. In een interview voor het boek Somebody will know someday van website-redacteur Koert Broersma verhaalden John en zijn vrouw Germaine met veel liefde over Harm en Grietje. Uit hun relaas blijkt dat Grietje als een moeder voor Muskee was. Harry noemde haar dan ook 'ons mam'. Ze waste de kleren van Harry en ook zijn sokken en zorgde ervoor dat hij af en toe wat te eten kreeg. John vertelde onder meer: "Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder de was van Muskee deed. Kom op met die kleren Harry, zei ze dan, we gooien het spul even in de Miele!"

Oud-manager Jan Venhuizen (overleden in 2019) bevestigde dit beeld. Hij sprak in het betreffende interview met veel genegenheid over Harm en Grietje. "Dat waren zulke lieve mensen. Eigenlijk een vader en moeder voor Harry. Die boerderij van hem was vooral 's winters afschuwelijk. Hij kon echter altijd bij Harm en Grietje terecht. Ik ben ervan overtuigd dat als zij zich niet zo over Harry hadden ontfermd, hij het er niet zou hebben gered."

In 1995 maakte Tineke de Nooij voor haar RTL-programma Tineke’s Wereld een in Rolde en Grolloo opgenomen portret van Harry Muskee. In restaurant Hofsteenge kwam ook slaggitarist en roadmanager Hans Kinds kort aan het woord. Over Grietje Hofsteenge vertelde hij: "Het leuke vond ik altijd dat als we ’s nachts van een concert terugkeerden in Grolloo, we hier naar binnen en direct door naar de keuken gingen. Want daar lagen ze weer, die heerlijke dikke kippen. Het maakte niet uit hoor, of het nou 1 uur, 2 uur of 3 uur was. We konden altijd naar binnen, want de deur was nooit op slot. Iedere keer als we terugkwamen, gingen we flink aan de kippen… Daar had Grietje allemaal voor gezorgd, fantastisch. Zo krijg je het nooit meer, never nooit niet…”

Grietje heeft nooit over haar herinneringen aan C+B en Harry Muskee willen praten. "Ze wilde haar herinneringen aan de Blizzards voor zichzelf houden. Ze beschouwde Harry als een oudere zoon en over mensen die je lief zijn vertelde je nou eenmaal geen verhalen, was haar standpunt," aldus haar zoon John.

Harm Hofsteenge overleed in 1996. Grietje overleefde haar man dus 25 jaar. Zij overleed afgelopen vrijdag in haar eigen huis, in haar eigen Grolloo. Zoals ze zelf wilde.

Maandag 4 januari kwam een verzoek richting secretaris Jan Bos, afkomstig van een elfjarig jongetje genaamd Aaron van Loo uit Winschoten. Zijn opa was een C+B-fan, maar is onlangs helaas overleden. Op de crematie werden er nummers gedraaid van C+B, met name Windows Of My Eyes en Somebody Will Know Somebody. Aaron vroeg aan zijn moeder van wie deze muziek was. Zij antwoordde dat dit nu juist Cuby & the Blizzards waren, waar zijn opa zo gek op was.

AaronvanLoojongsteVriend1website Aangepast

Aaron besloot zich in de muziek van C+B te gaan verdiepen, is het repertoire inmiddels enorm gaan waarderen en wil er zelfs op school een spreekbeurt over houden. Om dat te kunnen doen had hij wat informatie nodig, zoals webadressen, folders e.d.  Hij zou graag na de lockdown een keertje langs willen komen. Omdat dit nog wel enige tijd kan duren is in overleg besloten dat Aaron en zijn moeder langs konden komen als Hans Vons, beheerder van het C+B Museum, aanwezig was. Zodoende kon Aaron een beetje echte Cuby-sfeer opsnuiven.

Zondag 10 januari was het zo ver, uiteraard met inachtneming van de corona-maatregelen. Ook secretaris Jan Bos was present. Nadat alles was opgestart, kwamen Aaron en zijn moeder aan. Aaron keek direct zijn ogen uit. Uiteraard werd het verhaal van Cuby in beknopte vorm verteld, over hoe hij in de boerderij leefde en onder welke omstandigheden. Dat was natuurlijk veel informatie voor een elfjarige jongen, maar Aaron smulde ervan. Vanzelfsprekend werd Windows Of My Eyes opgezet en je kon zien dat het hem wel wat deed. Ook boven vond hij schitterend en vooral de vitrine met de brieven van Harry Muskee aan zijn oma.

AaronvanLoojongsteVriend2website Aangepast

Uiteraard was een pakketje voor Aaron gemaakt met folders van het museum en van het KidsBlues-project, die hij tijdens zijn spreekbeurt uit kan delen. Ook kreeg hij website-adressen en tips over andere bronnen van informatie. Toen Aaron in de gaten kreeg dat er een mogelijkheid was om Vriend (donateur) van het C+B Museum te worden, wilde hij hier heel graag gebruik van maken. Zijn moeder vulde het formulier in en Aaron kon direct ook het mooie boek Back Home meenemen.
Als "toetje" deden Hans en Jan het boek De Missie van Jeroen Wielaert er nog even bij.
Aaron glunderende volop en vond dat hij een schitterende middag had die hij niet snel zou vergeten. Uiteraard is het heel mooi dat jonge mensen zich gaan interesseren voor de blues en vooral voor de muziek van Cuby. En als het C+B Museum daarbij een beetje kan helpen, dan is dat geen enkel probleem.

Dus als men op een komende Vrienden- en Vrijwilligersmiddag een jong kereltje van een jaar of elf, twaalf, rond ziet lopen, dan is dat Aaron van Loo, sinds afgelopen zondagmiddag officieel onze jongste Vriend van het C+B Museum!

Tekst en foto's: Hans Vons

Naar boven