In verband met de coronacrisis is het C+B Museum in ieder geval tot 1 september 2020 gesloten.

Aan Albert Haar, onder meer ex-conservator van het C+B Museum, is de Zilveren Anjer van het Prins Bernard Cultuurfonds toegekend. Dat is vrijdagochtend bekendgemaakt.
Albert kreeg in zijn woonplaats Zuidwolde tijdens een verrassingsbezoek van commissaris van de Koning Jette Klijnsma een persoonlijke brief van prinses Beatrix en een bos bloemen.

VriendenVrijwilligers14jan2018 032 Custom

Vanwege de coronacrisis wordt het uitreiken van de onderscheiding uitgesteld tot begin volgend jaar. Als het goed is zal prinses Beatrix hem dan de Zilveren Anjer overhandigen.

Albert Haar krijgt deze bijzonder eervolle onderscheiding voor zijn jarenlange inzet met betrekking tot het Drentse culturele leven. Hij was betrokken bij tal van initiatieven, zoals de Literaire Hemel en andere activiteiten in het bekende culturele café in Amen en (met anderen) de oprichting van de Stichting Het Drentse Boek.

Maar wij kennen hem natuurlijk het beste als één van de grondleggers en conservator van het C+B Museum. Vanaf de opening in juni 2011 tot eind vorig jaar verrichtte Albert dit werk met veel kennis en enthousiasme. Daarnaast presenteert jij al bijna dertig jaar het radioprogramma Harry’s Blues bij RTV Drenthe.

"Zijn betekenis voor de Drentse cultuur is groot, en zijn verbindende kracht maakt hem van onschatbare waarde voor de Drentse samenleving," zo schreef prinses Beatrix in haar brief. Albert zal nog even moeten wachten op zijn Zilveren Anjer, maar de felicitaties zijn er op dit moment niet minder om.
Van harte gefeliciteerd Albert!

Het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo blijft in ieder geval tot 1 september a.s. dicht. Na rijp beraad hebben de twee stichtingen die verantwoordelijk zijn voor het museum, Erfgoed Harry Muskee en Blues in Grolloo, deze beslissing genomen.

Coronaplaatje

Vandaag, 12 mei, stuurde het C+B Museum een persbericht uit. Hierin staat verder: "De onlangs aangekondigde versoepeling van de corona-maatregelen per 1 juni a.s. biedt het museum onvoldoende uitkomst. Het C+B Museum, dat is gevestigd in het voormalige woonboerderijtje van zanger Harry Muskee aan de Voorstreek, is simpelweg te klein om de "anderhalve meter-strategie" naar behoren uit te kunnen voeren. In de praktijk zou dit betekenen dat hooguit 2 of 3 personen tegelijk het museum kunnen bezoeken. En dan nog zou de anderhalve meter-afstand voor grote problemen zorgen, waarbij voortdurend "gehandhaafd" zou moeten worden.

Ook andere, praktische zaken spelen mee. Het feit dat bezoekers alleen vooraf een kaartje mogen reserveren, levert organisatorische problemen op. Ook het voortdurend ontsmetten van hoofdtelefoons, afspeelapparatuur en andere voorwerpen zou bijzonder arbeidsintensief zijn en nauwelijks uitvoerbaar. De besturen van beide stichtingen zijn van mening dat het niet verantwoord is de vrijwilligers van het museum met de genoemde taken te belasten.

Het C+B Museum wordt uitsluitend draaiende gehouden door vrijwilligers. Dit zijn over het algemeen fans en liefhebbers van C+B, die vallen onder de categorie "oudere jongeren" en daarmee qua leeftijd veelal tot de risicogroepen behoren. Een deel van deze vrijwilligers heeft aangegeven onder de huidige omstandigheden liever geen dienst te willen doen in het museum. Vanzelfsprekend is daar veel begrip voor.

Uiteindelijk staat voor het C+B Museum één prioriteit voorop: de gezondheid van zowel de vrijwilligers als de bezoekers. Want ook deze laatste categorie bestaat voornamelijk uit 60+-ers. Daarom is besloten het C+B Museum in ieder geval tot 1 september gesloten te houden.  

Wel gaan beide besturen in juni met elkaar in overleg om diverse scenario’s voor het komende najaar te bespreken, ook voor het geval de situatie rond de corona-crisis in Nederland na 1 september zou zijn verbeterd."

xSterfdagHarry21

Het zal duidelijk zijn dat deze pijnlijke beslissing niet zonder meer is genomen. Door de grote praktische bezwaren, maar ook door de zeer begrijpelijke reacties van de vrijwilligers, kon het museum geen ander besluit nemen. Zoals hierboven ook staat vermeld staat de prioriteit "gezondheid van vrijwilligers en bezoekers" absoluut bovenaan de lijst.

Deze zomer dus geen "reuring" in het C+B Museum. Helaas, het is niet anders en het kon ook niet anders. Wel zullen we proberen de komende maanden via deze website en onze facebook-pagina regelmatig wat bijzondere momenten, foto's en andere bijzonderheden te publiceren. Houd de website en facebook dus in de gaten!

Zoals inmiddels bekend zal door het coronavirus de opening van ons nieuwe seizoen op 25 april niet doorgaan. Diezelfde dag hadden we in Grolloo de CD-presentatie gepland van "Back to Grolloo" van Electric Blues (foto onder). Ook dit gaat dus niet door.

XElectricBlues

Henk Vegt van Electric Blues laat ons echter het volgende weten: "Omdat de release van ons langverwachte album Back to Grolloo geen doorgang kan vinden en wij heel veel reacties van jullie hierover mochten ontvangen, hebben we besloten om toch alvast een tipje van de sluier op te lichten. Een drietal nummers van de 15 C+B juweeltjes die op het album staan zullen de komende weken via diverse radiostations te horen zijn."
Te beginnen op zondag 19 april bij RTWfm radio Waddinxveen. Kuno Mooren en Mich Verweij zullen van 20.00 tot 22.00 uur veel aandacht besteden aan Cuby & the Blizzards. Er zullen tracks worden gedraaid van de nieuwe CD van Electric Blues Back to Grolloo, er is een interview met Koert Broersma over zijn boek Somebody Will Know Someday en er wordt twee uur lang muziek gedraaid van C+B.
De LIVE stream (inclusief LIVE meekijken via de webcams) kan worden bereikt via www.rtw.nl
En mocht je in de regio Waddinxveen wonen dan is het programma te beluisteren via de ether 105.8 fm

Afbeelding kan het volgende bevatten: 6 mensen, mogelijk herkende tekst: NX RTW FM WWW.RTW.NL Presents Blues Legends Radio Iedere avond van 20:00 tot 22:00 uur BLUES LEGENDS! met regelmatig een speciaal thema Presentatie: Mich Vermeij CUBY+ CUBY+BLIZZARDS BLIZZARDS 2 HOURS Zondag 19 april CUBY + BLIZZARDS NIEUWE MUZIEK van Electric Blues Cuby Museum Grolloo VEEL MUZIEK C+B informatie VAN VINYL Interview met: Koert Broersma

Ook op dinsdag 28 APRIL a.s. (dit is een nieuwe, aangepaste datum!) om 20.00 uur bij rtvfocuszwolle.nl/livestream is er veel aandacht voor C+B. In het programma "Bluesworld" zal Tonio Aa speciale aandacht gaan geven aan het album van Electric Blues en aan het C+B Museum in een speciaal samengesteld Cuby-uurtje.

Voor de andere radioprogramma's: zie onder meer de Facebook-pagina van Electric Blues en die van het C+B Museum.

DOOR DE RECENTE ONTWIKKELINGEN EN MAATREGELEN ROND HET CORONA-VIRUS BLIJFT HET C+B MUSEUM IN IEDER GEVAL TOT 1 JUNI GESLOTEN.

Dit betekent dat ook de geplande seizoensopening 2020-2021 en de CD-presentatie van Electric Blues op 25 april niet doorgaan. Natuurlijk zal er t.z.t. naar een nieuwe datum worden gezocht, maar dat heeft pas zin als duidelijk wordt wanneer deze corona-crisis voorbij is.

Uiteraard houden wij u op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Blijf gezond!!!

ZZCar6 Klein Aangepast

Leuk bezoek aan het C+B Museum afgelopen zondagmiddag! De drummer van popgroep De Dijk, Antonie Broek, bracht samen met zijn broer Gertjan, een bezoek aan het C+B Museum. Antonie (op de foto links, met gastheer Hans Vons in het midden en broer Gertjan rechts) vertelde dat hij altijd al een keer naar Grolloo had willen komen. "De vriendschap van Harry Muskee met onze zanger Huub van der Lubbe is bekend. Huub was en is een groot bewonderaar van Harry. Er is in onze band regelmatig over C+B gesproken. Vandaar mijn belangstelling."

Hoek5website Aangepast

Door een bijzondere loop van de omstandigheden kwam Gertjan Broek, in het dagelijks leven werkzaam bij het Anne Frank Huis in Amsterdam, in contact met het C+B Museum. Hij bezocht vorig jaar een lezing in Amsterdam, die websiteredacteur Koert Broersma daar gaf over zijn biografie over de Amsterdamse journalist Philip Mechanicus, bekend van het dagboek In Depot, dat hij tijdens de oorlogsjaren in Kamp Westerbork schreef.
Na afloop nam Gertjan een visitekaartje mee en thuis zag hij daar het website-adres van het C+B Museum op staan. Toen hij meldde graag een keer met zijn broer naar Grolloo te willen komen, werden beiden uitgenodigd.

Zondagmiddag was het dus zo ver. Met veel plezier maakten Gertjan en Antonie een ronde door het museum, bijgestaan door gastheer Hans Vons. Antonie toonde met name belangstelling voor het C+B-drumstel in de achterkamer. "Zo, is dat nog origineel en van Hans Waterman geweest?", vroeg hij zich hardop af.

Hoek3website Aangepast

Uiteraard volgden ook de herinneringen. "Ik stond een keer bij een festival naar een optreden van Herman Brood te kijken," vertelde Antonie. "Wij moesten met De Dijk later spelen. Ik vond Brood erg goed en zei dat tegen een mannetje met een hoed op, dat naast me stond. Ach, meldde die enigszins geïrriteerd, dat heeft hij allemaal van mij geleerd. Toen ik aan Huub van der Lubbe vroeg wie die persoon was, zei hij verbaasd: Weet je dat niet? Dat is Harry Muskee man!”

In de jaren daarna deed Muskee af en toe mee met De Dijk, als gast. Andersom gebeurde dat ook met Huub van der Lubbe, die zong op de Amer-CD Hotel Grolloo en die ook als gastzanger optrad toen begin 2016 in het Drents Museum de expositie over Harry Muskee werd geopend.

Hoek2website Aangepast

"Harry heeft ons een keer een gouden plaat overhandigd toen wij 25 jaar in het vak zaten, voor twee miljoen verkochte platen," herinnerde Antonie zich. "Die contacten waren altijd leuk." Zowel Antonie als zijn broer Gertjan meldden het C+B Museum zeer bijzonder te vinden. "En dat in het originele pand waar Harry heeft gewoond. Prachtig!"
Uiteraard werd het gastenboek getekend en leverde hun bezoek een nieuwe Vriend op voor het C+B Museum!

Naar boven