Het C+B Museum is weer een fraaie tekening van Harry Muskee rijker. Afgelopen zaterdag ontving Lukas Koops, voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, deze uit handen van de maker, Henk Lanting. De illustratie heeft een bijzondere geschiedenis. De tekening was oorspronkelijk bedoeld voor de hoes van de geplande LP/CD De Amer Tapes. De opnames hiervoor werden gemaakt tijdens een optreden van Harry Muskee, Erwin Java, John Lagrand en Gino Jansen in café De Amer, op 12 januari 1995 (zie tweede foto hieronder). Henk Lanting verzorgde destijds onder meer het geluid en nam het concert op.

Enkele jaren geleden schonk Henk de tape aan het C+B Museum. RTV Drenthe digitaliseerde vervolgens het materiaal. Het lag in de bedoeling dat het C+B Museum een "limited edition" LP/CD zou laten vervaardigen voor de verkoop, als een heus collector’s item. 
Aan Henk Lanting, die tevens een voortreffelijk kunstenaar is, werd vervolgens gevraagd of hij een hoestekening van Harry Muskee zou willen maken. Dat leek heel passend, gezien het feit dat Henk ook de oorspronkelijke opnames van het concert had gemaakt. Henk toog vervolgens aan de slag en leverde in 2019 een prachtig hoesontwerp op, gebaseerd op een foto van Rudy Leukfeldt.

00157a concert 6 Aangepast

De productie van de LP/CD ging echter niet door (in plaats daarvan verschijnt nu op 26 september de LP/CD "Grolloo Blues"). Met de hoestekening werd dus verder niets gedaan, en daarom vond Henk het logisch om deze aan het CB Museum te schenken. Dat deed hij afgelopen zaterdag en uiteraard werd het kunstwerk in grote dank aanvaard. 

De tekening lijkt sterk op een foto en het is moeilijk om te geloven dat dit niet zo is. "Maar hij is toch echt met de pen getekend," vertelde Henk lachend. "Ik ben blij dat het C+B Museum nu hierover beschikt, want de tekening zal ongetwijfeld een mooie plek krijgen."

Ook dit jaar zal er helaas geen sprake zijn van het festival Binnen Blues in Grolloo. De negende editie van dit muziekgebeuren kon vorig jaar ook al geen doorgang vinden. Het bestuur van de Stichting Blues in Grolloo acht het om praktische redenen niet mogelijk om het festival in november te organiseren. Het is immers niet duidelijk wat in het najaar de invloed zal zijn van de huidige corona-epidemie. Als er dan nog steeds sprake van is dat binnenshuis de 1,5 meter regel van toepassing is en dat er bijvoorbeeld niet meer dan 100 mensen in de Grote Zaal van Hofsteenge toegelaten mogen worden, heeft het geen zin om het festival te laten plaatsvinden. Financieel kan dat simpelweg niet uit. Bovendien is het ook bijzonder lastig om nu acts te boeken als niet bekend is wat er in november wel en niet mogelijk is. Om die redenen is besloten om Binnen Blues ook voor dit jaar te schrappen. Volgend jaar wellicht weer beter.

Er is echter ook positief nieuws te melden! Het C+B Museum heeft namelijk amper zes weken na de opening van de tentoonstelling Harry Muskee 80 Jaar al de duizendste bezoeker aan deze expositie kunnen verwelkomen. Het was mevrouw Dita Duijndam uit Sappemeer die zaterdagmiddag deze mijlpaal vol maakte. Ze had vooraf gereserveerd en bezocht samen met haar zus uit Zuidlaren en broer uit Balinge de nieuwe expositie in het museumboerderijtje in Grolloo. Dita Duijndam was volledig verrast toen conservator Sjoerd Looijenga en gastheer Hans Vons haar lieten weten dat zij de duizendste bezoeker was.
“Dit heb ik nog nooit meegemaakt bij een bezoek aan een museum of zo. Ik vind het geweldig,” liet Dita Duijndam met een brede lach weten.

1000stebesoekerA Aangepast

Het C+B Museum is vanaf 1 juli de komende maanden ook op donderdag geopend. Het bestuur van het museum heeft hiertoe besloten gezien de grote belangstelling voor de huidige expositie Harry Spreekt – Stap in de wereld van Muskee.

Vanaf donderdag 1 juli is het C+B Museum in de maanden juli, augustus en september dus vier dagen in de week open, van donderdag tot en zondag, van 11 – 17 uur.
Reserveren VOORAF blijft vereist, omdat er door de coronaregels nog altijd niet meer dan vijftien personen tegelijk in het museum mogen zijn. Omdat daardoor de 1,5 meter maatregel in ons kleine museum niet altijd kan worden gegarandeerd, wordt u toch vriendelijk verzocht om EEN MONDKAPJE te dragen...!

Reserveren kan via info@cubymuseumgrolloo.nl

Vanwege de grote drukte bij het C+B Museum is toegang uitsluitend nog mogelijk als er vooraf is gereserveerd en als deze reservering ook daadwerkelijk door het C+B Museum is bevestigd. Reserveren kan UITSLUITEND via info@cubymuseumgrolloo.nl
U krijgt via de administratie een bevestiging (als er tenminste nog plek is) en/of een alternatieve datum toegewezen, als dat mogelijk is.

Het C+B Museum in Grolloo is weer open en dat is te merken. Er zijn op de eerste dag misschien wel meer dan 100 belangstellenden geweest en daarvan hebben we een aantal moeten teleurstellen. Ook zaterdag 12 en zondag 13 juni zijn al vrijwel helemaal volgeboekt.

Wij zijn natuurlijk enorm blij u weer te kunnen begroeten. Maar omdat wij een vrij klein museum hebben, mogen er van overheidswege maar tien mensen tegelijk binnen zijn. Het is een maatregel die te maken heeft met de coronaproblematiek, die nog steeds niet voorbij is.
Daarom raden wij een ieder dringend aan te reserveren via ons mailadres: info@cubymuseumgrolloo.nl. Dan kunnen wij u een tijdstip geven zodat u niet erg lang hoeft te wachten bij de entree. Maar dat geldt alleen voor als er nog ruimte is. Vol is echt vol! Dus, plan uw bezoek!
Daarnaast moeten wij u er ook op wijzen dat er huisregels zijn in verband met de coronasituatie. Ook bij ons geldt, net als in andere musea en openbare ruimten  in Nederland, dat het dragen van een mondkapje verplicht is. Desinfecteer ook uw handen bij de ingang. Geniet van de nieuwe tentoonstelling, maar de “anderhalve meterregel” is wel van kracht.

Wij hopen op uw begrip en wensen u een prettig verblijf in ons museum toe.

Naar boven