Behoorlijk volle bak vrijdagavond in het C+B Museum, waar tientallen belangstellenden aanschoven voor het interview met de "Twee Jannen".
Jan Venhuizen en Jan Vrielink waren beiden langere tijd manager van Cuby & the Blizzards en de verschillende bands van Harry Muskee. Venhuizen stond vanaf het allereerste begin aan het roer en hield het vol tot 1977. Vrielink kwam zo’n zeven jaar later in beeld en ook hij bestierde jarenlang de muzikale activiteiten van Harry Muskee.

Onder leiding van C+B Museum-conservator Albert Haar verhaalden beide Jannen met veel enthousiasme, humor en details over deze roemruchte jaren. Jan Venhuizen maakte het allemaal van zeer dichtbij mee en schudde de ene na de andere anekdote uit zijn mouw. Los daarvan bleek het leiden van C+B vaak een moeizame taak. Problemen met geld, drugs, vrouwen, niet nagekomen verplichtingen en onderlinge meningsverschillen en de botsende karakters van de bandleden waren aan de orde van de dag.

XJannen1

Aan de andere kant waren er de successen en de uiteraard ook mooie tijden, die in 1977 tot een einde kwamen toen Eelco Gelling van de ene op de andere dag de overstap naar Golden Earring maakte en ook Herman Brood koos voor zijn solocarrière onder leiding van Koos van Dijk. Bij Jan Venhuizen was de energie om de band opnieuw uit het slop te trekken totaal verdwenen. Hij gaf er de brui aan en liet een teleurgestelde en verbitterde Harry Muskee achter.

Op vrijdag 22 maart vindt een bijzondere avond in het C+B Museum plaats: een uitgebreid interview met Jan Venhuizen en Jan Vrielink. Beide "Jannen" waren manager van Cuby & the Blizzards. Jan Venhuizen (foto onder) was dat onder meer van 1964 tot 1977. Jan Vrielink (foto daaronder) nam het wat later voor enkele jaren over. Beiden kunnen veel en boeiend vertellen over deze, ook voor hen turbulente, jaren. De avond wordt muzikaal ondersteund door een uitstekend bluesduo: The Men Unplugged.

XVenhuizenlezing1

XVrielinklezing1

De avond in het C+B Museum begint 22 maart om 20.00 uur. Kosten: Vrienden € 5,- (op vertoon van pasje), vrijwilligers C+B Museum gratis entree. Alle anderen € 10,-. Opgave via info@cubymuseumgrolloo.nl of 06 27074771. Meld u snel aan, want het aantal plaatsen in ons Museum is beperkt en: vol = vol!

Zo’n honderd leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisscholen uit Rolde en Gieten waren dinsdagmorgen te gast in het C+B Museum. Zij kregen er een voorstelling van Big Bo Brocken te zien over de geschiedenis van de bluesmuziek. Het opreden kwam voort uit het vorig jaar op gang gebrachte project Kidsblues, een cursus over de bluesmuziek die speciaal is ontwikkeld voor kinderen uit het basisonderwijs.

xKidsGrolloo4

Elf leerkrachten van basisscholen in de gemeente Aa en Hunze kregen afgelopen dinsdagmiddag een proefles 'blues op school' van Martijje Lubbers. Martijje is coördinator van het project Kidsblues en ontwikkelt de lessen die via de website www.kidsblues.nl voor de scholen beschikbaar komen.

kidsblues 4website

In het kader van het Cultuurmenu kunnen alle scholen in de gemeente Aa en Hunze gebruik maken van de mogelijkheid voor een bezoek aan het C+B Museum in Grolloo en een gastles van Big Bo Brocken. 

Akke Feenstra, adviseur Onderwijs & Amateurkunst van ICO Kunstencentrum, was ook aanwezig. Zij is verantwoordelijk voor het aanbod van het Cultuurmenu.
Albert Haar bood namens het C+B Museum alle aanwezige leerkrachten een exemplaar van het boek Back Home (liedteksten van Harry Muskee) aan.
Vanaf eind deze maand zullen de gastlessen voor de scholen in de gemeente Aa en Hunze in het C+B Museum van start gaan. Wordt vervolgd dus!

Tekst en foto: Albert Haar

Het gaat nog steeds bijzonder goed met het C+B Museum. Dat was de kern van de boodschap die zondagmiddag in café Hofsteenge in Grolloo aan de vrijwilligers en Vrienden (donateurs) van het C+B Museum werd verkondigd. Ieder jaar wordt er voor de Vrienden en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen.

Zwebsitebertus2

Aan de uitnodiging werd deze keer ook weer ruim gehoorgegeven. Ongeveer tachtig donateurs en vrijwilligers zorgden in Grolloo voor een redelijk gevulde zaal. Zij kregen dan ook een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en gebruikelijke kop koffie, spraken Lukas Koops en Klaas Koops, voorzitters van respectievelijk de Stichting Blues in Grolloo en de Stichting Erfgoed Harry Muskee, een kort welkomstwoord uit.

Naar boven