Het gaat nog steeds bijzonder goed met het C+B Museum. Dat was de kern van de boodschap die zondagmiddag in café Hofsteenge in Grolloo aan de vrijwilligers en Vrienden van het C+B Museum werd verkondigd. Ieder jaar wordt er voor de donateurs (Vrienden) en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen.

XElectricBlues

Aan de uitnodiging werd deze keer zeer ruim gehoorgegeven. Ongeveer 120 donateurs en vrijwilligers zorgden in Grolloo voor een volle zaal, een verdubbeling in vergelijking met de vorige jaren! Zij kregen dan ook een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en gebruikelijke kop koffie, spraken Lukas Koops en Klaas Koops, voorzitters van respectievelijk de Stichting Blues in Grolloo en de Stichting Erfgoed Harry Muskee, een welkomstwoord uit.

Er is al de nodige publiciteit over geweest, maar het is nu wel duidelijk dat er goede vorderingen worden gemaakt met de cursus KidsBlues, de cursus die wordt ontwikkeld om schoolkinderen kennis te laten maken met de bluesmuziek. Woensdag publiceerden de ontwikkelaars van deze cursus een persbericht. Onder de kop De Blues begint in Drenthe, stond daar het volgende in vermeld:

"De Stichting Blues in Grolloo, de groep mensen achter het C+B Museum Grolloo, lanceert in 2018 KidsBlues: een nieuw project dat in het teken staat van de blues voor kinderen. Het is een cursus voor basisschoolkinderen waarin ze kennismaken met de achtergronden van de bluesmuziek en het zingen en/of spelen ervan.
Doel is om de erfenis van Harry ‘Cuby’ Muskee door te geven aan jongere generaties en zo de blues levend te houden. Centraal hierbij staat dat kinderen zelf met de muziek bezig gaan om het zo te ervaren en te doen en dat ze het kunnen toepassen in hun eigen belevingswereld.

XWebsitestuk

De cursus wordt op dit moment ontwikkeld. Aan bod komen allerlei kenmerken en voorbeelden van bluesmuziek die zoveel mogelijk in een doorlopende leerlijn worden aangeboden aan alle klassen van de basisschool.

Martijje
De stichting heeft zangeres Martijje benaderd voor de rol van projectleider. Een brainstormteam denkt mee over de inhoud van de cursus. Dit team bestaat uit initiator Albert Haar van de stichting Blues in Grolloo, Akke Feenstra van ICO Centrum voor Kunst en Cultuur, gitarist en docent Richard Vrieze en schooldirecteur en bluesmuzikant Joop Hakze. 

In voorjaar 2018 zal een eerste editie van het project plaatsvinden op de basisschool in Grolloo, het ‘Mekka van de blues’ in Nederland. De bedoeling is om het project na dit schooljaar verder uit te rollen in de gemeente Aa en Hunze,de  provincie Drenthe en uiteindelijk het hele land. Want de blues begint in Drenthe".

Het Dagblad van het Noorden had donderdag een artikel over dit project. Wordt dus zeker vervolgd!

Van de bluesbundel “Somebody Will Know Someday – Herinneringen aan Cuby & the Blizzards”, geschreven door Koert Broersma, bestuurslid en websiteredacteur van het C+M Museum, is deze week de tweede druk verschenen. Het boek kreeg in maart 2017 de Publieksprijs van de Drentse Historische Vereniging. In deze tweede editie zijn enkele foutjes en onvolkomenheden gecorrigeerd.

ZZZZZZZZFlyertweededruk 

Het boek is onder meer te verkrijgen in de boekhandel, via bol.com of http://webwinkel.vangorcum.nl/, maar ook bij restaurant Hofsteenge in Grolloo, die namens het C+B Museum verkoopt. En uiteraard tijdens de Vrienden- en Vrijwilligersbijeenkomst op 14 januari!

XZOmslagwebsite

Zoals al eerder aangekondigd is vorige week de zeer informatieve discografie over Eelco Gelling verschenen: "Gitaargod van de Lage Landen". De paperback telt 152 bladzijden en is deels in kleur gedrukt.

ZBoekomslagwebsite

In de discografie zijn alle nummers op single, elpee en cd waarop Eelco Gelling te beluisteren is, opgenomen. Dit geldt zowel voor de bands waarvan Eelco lid was, als de nummers waarop hij als sessiemuzikant te beluisteren is. Tevens is een overzicht gemaakt van de nummers die Eelco samen met Harry Muskee gecomponeerd heeft en die gecoverd werden door bands in binnen- en buitenland. Ook is een groot aantal hoezen van zijn platen in kleur afgedrukt.

Zboekwebsite

Het boek is geschreven door Hans Edink, fan van het eerste uur, die ruim twee jaar aan dit project gewerkt heeft. Jaap van Eik schreef een voorwoord. Ook Jan Akkerman, Erwin Java, Aad van Pijlen en Eelco Gelling zelf zijn met uitspraken terug te vinden in dit sympathiek geschreven en samengestelde boek.

Met name de periodes na het vertrek van Gelling uit Golden Earring (Blues Connection, 1981-1993 en Eelco Gelling Band 1996-2012) zijn interessant, omdat deze nog niet vaak zijn beschreven.

Het boek kost € 19,95 en kan worden besteld via www.uitgeverijhans.nl

Een kleine driehonderd bezoekers zorgden zaterdagavond voor een buitengewoon gezellige sfeer bij de zesde editie van Binnen Blues in Grolloo. Er waren zoals gebruikelijk veel C+B fans van het eerste uur. Dat betekende veel bekende gezichten bij Hofsteenge en het oppakken van (al dan niet) oude contacten. Maar uiteraard trekt dit evenement zo langzamerhand ook een nieuw publiek, afkomstig uit het hele land. Tijdens en na het festival waren er louter tevreden gezichten. Het was weer als vanouds…

XBinnenBluesTilottaBluesman

De festivalorganisatie had met een vijftal bands voor een prima programmering gezorgd. Zowel in de grote als in de kleine zaal werd gespeeld. Onder de bezielende woorden van spreekstalmeester Anton Bardie, die alle acts aankondigde, opende in de cafézaal de Tom Veltien Band het festival om 17.15 uur met hun eerste van in totaal twee sets. Dit jonge blues-rock trio uit Salland, bestaande uit Tom Veltien (gitaar/zang), Luuk Vulkers (drums) en bassist Koos Lonis, die in Grolloo vaste bassist Dennis Hemstra verving, verzorgde een combinatie van eigen werk en covers die in een geheel eigen jasje waren gestopt.

XBinnenBluesTomVeltien

Er werden twee afwisselende, energieke en dynamische sets neergezet, waarbij de piepjonge Tom Veltien zich meerdere malen als een volleerd gituaarvirtuoos met flitsend gitaarwerk aan het publiek presenteerde. Zagen we hier de Nederlandse Laurence Jones aan het werk? Tom had het zelf in ieder geval enorm naar het zin. "Fantastisch, wat een sfeer hier in Grolloo en mooi om iedereen zo te zien genieten!"

Naar boven