De coronamaatregelen zijn vanaf 25 september versoepeld. Voor het C+B Museum betekent dit dat de mondkapjesplicht vervalt. Wel blijft de 1,5-meterafstandsregel in musea van kracht. Dit houdt in dat het C+B Museum nog steeds niet meer dan 15 bezoekers tegelijkertijd kan en mag ontvangen. Daarom worden bezoekers verzocht om, net zoals voorheen, VOORAF te reserveren via info@cubymuseumgrolloo.nl

Houten Harry in close up FB Aangepast

U krijgt dan van onze secretaris bericht over beschikbaarheid en tijdstip.

Het C+B Museum blijft ook in oktober van donderdag tot en met zondag geopend. Oorspronkelijk zou de donderdag in oktober wegvallen, maar omdat blijkt dat deze dag populair is voor bezoek, heeft het bestuur besloten de huidige openingsfrequentie nog een maand te verlengen.

De gehele maand oktober kunt u dus in het C+B Museum terecht van donderdag tot en met zondag van 11-17 uur. Nogmaals, reserveren blijft dringend gewenst via info@cubymuseumgrolloo.nl

Via dit emailadres kunt u ook terecht voor informatie/reserveringen voor groepsbezoek buiten de gebruikelijke openingstijden om.

Boomkunstenaar Jelmer Zwaan uit Meppel werkt al enkele enige tijd aan een bijzonder houten beeld van Harry Muskee. Uit een dikke Drentse eik zaagt hij de beeltenis van de frontman van Cuby & the Blizzards. Tien jaar na zijn overlijden komt deze levensgrote sculptuur te staan bij het C+B Museum. Naast het bekende borstbeeld van Harry komt er dus een nieuw eerbetoon en een forse publiekstrekker bij.

Jelmer Zwaan in actie bij Houten Harry FB Aangepast

Dinsdagmiddag werd het beeld, dat nog niet helemaal af is, vanuit Nijensleek getransporteerd naar het C+B Museum. 'Harry' staat in de buurt van het houten schuurtje buiten, waarin ook de Cuby-fietsen zijn opgeborgen. Het beeld wordt straks tegelijk een zitplaats voor fans en leent zich bij uitstek voor een selfie.
Opdrachtgever is Cuby-fan Lukas Wever uit Hengelo, van origine afkomstig uit Borger. Hij was vijftig jaar bevriend met Muskee, zo zegt hij zelf. "Ik wou iets bijzonders doen rond zijn sterfdag. Omdat ik had gezien hoe Jelmer als boomkunstenaar prachtige beelden kan maken, dacht ik aan een beeld van Muskee. Wat is er nu mooier dan een Drents icoon als Harry uit een Drentse eik te laten zagen door een Drentse boomkunstenaar," zo vertelde hij aan RTV Drenthe (foto onder, met links Lukas Wever en Jelmer Zwaan in het midden).

RTV Drenthe doet verslag. Links Lukas Wever en Jelmer Zwaan in t midden FB Aangepast

Foto's van fotograaf Rudy Leukfeldt vormden voor houtcarver Jelmer Zwaan de inspiratie voor het beeld. Vanaf nu is dat vooral de grote kleurenfoto aan de voorzijde van het museum. 
Jelmer Zwaan zal de komende weken het beeld bij het Cuby-museum verder afmaken. Vooral in het gezicht en de oren moet nog het nodige worden fijn geslepen. Het beeld is bijna 2 meter hoog, met inbegrip van de basis, die tevens het fundament vormt. Inclusief deze originele wortelpartij is de breedte bijna drie meter. Zwaan laat deze enorme kluwen aan wortels in tact. "Ik zaag daar straks alleen nog het onderbeen en de voet uit. De rest erom heen kan dan als zitbankje fungeren. Mooi symbolisch toch met die wortels? Een blueslegende met echte Drentse roots, uit een Drentse eik, compleet met dikke wortels,” liet hij RTV Drenthe weten.

20210921 131104 Aangepast

Het totale gewicht van het beeld komt in de buurt van de 2000 kilo… Het is de bedoeling dat de sculptuur officieel zal worden onthuld. Wanneer en door wie is nog niet bekend. 
Bezoekers kunnen kunstenaar Zwaan dus de komende dagen in actie zien tijdens de openingsuren van het C+B Museum. Dit is een bijzondere extra reden om naar het museum te komen!
Het C+B Museum is geopend op donderdag tot en met zondag, van 11-17 uur. Meer informatie op www.cubymuseumgrolloo.nl

20210921 110429 Aangepast

Foto's: Sjoerd Looijenga en Hans Vons.

Vijf voorstellingen (inclusief twee try-outs) is het muziekspektakel Muskee - So many roads aan de Havenkade in Assen inmiddels onderweg. En op basis van de enthousiaste reacties van de bezoekers kan zonder meer worden gesproken van een groot succes. Erwin Nijhoff (Muskee), Alfred van den Heuvel (Derksen/Venhuizen), Caitlin Baank (Bessie), Jochem Smit (Herman Brood) en Alexandra Alphenaar (Stien, Juliette Greco, Douwina) vervullen hun rol met verve en de C+B-muziek onder leiding van Erwin Java is zoals gebruikelijk uitstekend. Er is heel veel te zien en te horen bij de voorstelling en de achtertuin van de Ondernemersfabriek is daarvoor een onverwachte, doch prima gekozen locatie.

MuskeeTheater6 Aangepast

De rol van de jonge Harry Muskee wordt gespeeld door de 14-jarige acteur  Sem Donkers en hij doet dat voortreffelijk. Ondanks zijn jonge leeftijd is Sem zich zeer bewust van waar hij mee bezig is. In diverse interviews had hij al laten weten dat hij dol is op de muziek van Cuby. Bij de première op vrijdagavond kwam hij vooraf even naar de merchandising stand van het C+B Museum, net voorbij de ingang. Sem wilde dolgraag een cap met het logo van "Muskee – 80 jaar", één van de nieuwe producten (samen met een speciaal T-shirt) die het C+B Museum voor de merchandising heeft laten maken.

MuskeeTheater9 Aangepast

Uiteraard kreeg Sem deze cap cadeau. "Ik vind C+B helemaal geen ouwe-lullenmuziek," vertelde hij. "Sterker nog, die muziek klinkt nog steeds goed en eigentijds. Die gasten wisten goed waar ze mee bezig waren, Harry helemaal…"

MuskeeTheater3 Aangepast

De voorstellingen van vrijdag en zaterdag waren uitverkocht. De hele maand september kan er nog van de voorstelling worden genoten, op donderdag t/m zondag. Kaartverkoop gaat eenvoudig via de website www.muskeetheater.nl 

MuskeeJosvan Duinkerken Aangepast

Zoals al eerder vermeld is het C+B Museum bij iedere voorstelling aanwezig met een merchandising stand, waar behalve de programmaboekjes van de voorstelling, ook specifieke zaken kunnen worden gekocht, waarvan (een deel van) de opbrengst ten goede komt aan het C+B Museum: T-shirts, caps, platen, CD’s, boeken… En uiteraard kan men er ook Vriend van het museum worden. Als welkomstcadeau krijgt men dan een speciale cap: "Vriend van het C+B Museum".

MuskeeTheater1 Aangepast

Loop dus even langs als u nog naar de voorstelling gaat. En, nog een tip: Neem warme kleding mee, want de voorstelling is in de open lucht!

MuskeeTheater4 Aangepast

Zondag 26 september is het tien jaar geleden dat Harry Muskee overleed. Deze hele maand staat flink in het teken van de frontman van Cuby & the Blizzards, met uiteraard de theatervoorstelling Muskee – So many roads op de Havenkade in Assen, en de nieuwe documentaire van Jan Douwe Kroeske, Talkin’ Blues, die op 24 september in Assen in première gaat en die op 26 september op televisie wordt uitgezonden. Bovendien verschijnt eind deze maand ook nog eens de nieuwe live CD/LP Grolloo Blues.

De Legende 1 Aangepast

Toch heeft het bestuur van het C+B Museum gemeend om op de sterfdag van Muskee, 26 september, extra aandacht aan hem te besteden. Op deze zondagmiddag komt filmmaker Willem van der Linde naar café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. Van der Linde trok tussen 1981 en 1985 enige tijd met Harry Muskee op en maakte filmopnames die hij verwerkte in de documentaire "De Legende".
Willem van der Linde gaat in deze film op zoek naar een verloren liefde: de muziek van Cuby & the Blizzards, zijn geboortegrond in Drenthe en de wortels van het "blues-gevoel".
Hij nam zijn jeugdheld Muskee mee naar verschillende plekken in en rond Grolloo. Hij sprak met hem over "Cuby" en de Drentse blues.

De Legende 4 Aangepast

Muskee verkeerde halverwege de jaren tachtig niet in de beste periode van zijn leven en carrière. Zo weigerde hij bij de filmopnames terug te gaan naar zijn voormalige boerderijtje aan de Voorstreek, thans het C+B Museum. Zijn onzekerheid en zelfs enige mate van depressiviteit, maar ook zijn Drentse nuchterheid klinken nadrukkelijk door, en dat maakt deze film onder meer zo bijzonder.
De gesprekken met Muskee worden afgewisseld met archiefbeelden van de groep, fragmenten uit een concert van Muskee's band de Muskee Gang en beelden van het Drentse platteland.

De Legende 5 Aangepast

Journalist Wouter Bessels, als archivaris verbonden aan het C+B Museum, praat deze middag met Willem van der Linde over zijn herinneringen aan de filmopnames en aan Harry Muskee. Hierna zal de originele versie van "De Legende" worden vertoond, zoals die in 1985 werd uitgezonden.

Heel speciaal is dat Van der Linde ook fragmenten zal laten zien die niet in de uiteindelijke filmmontage zijn opgenomen en die niet of nauwelijks eerder te zien waren.

Het programma op 26 september bij Hofsteenge luidt in grote lijnen:

16.00 uur: Inloop
16.15 uur: Gesprek met Willem van der Linde + vertoning niet gebruikte fragmenten
17.00 uur: Vertoning “De Legende”
17.50 uur: Napraatje met eventuele vragen
18.00 uur: Einde.

De entreeprijs voor deze middag bedraagt 5 euro. Betaling bij binnenkomst aan de kassa.
Voor deze middag moet u zich vooraf aanmelden!
Dit kan via de email bij info@cubymuseumgrolloo.nl

Uiteraard wordt u van harte uitgenodigd om bij deze bijzondere middag aanwezig te zijn!

N.B. Voor alle duidelijkheid: De eventueel op 26 september geldende coronamaatregelen zullen door ons worden nageleefd.

De Legende 3 Aangepast

Nog geen drie maanden na de opening van de nieuwe tentoonstelling Harry spreekt – Stap in de wereld van Muskee werd afgelopen zaterdagmiddag 4 september een nieuwe mijlpaal bereikt: de 2500ste bezoeker van dit seizoen. En dat is razendsnel. Nog nooit in de 10-jarige geschiedenis van het C+B Museum passeerden in zo’n relatief korte tijd zoveel bezoekers de deuren van het pand aan De Voorstreek. Zaterdag 17 juli was Dita Duijndam uit Sappemeer de 1000ste bezoeker. Zeven weken later staat de teller al op 2500.

Nietsvermoedend kwamen Marijke en Pieter de Jong uit Baflo zaterdagmiddag bij het C+B Museum op de fiets aan om de nieuwe tentoonstelling Muskee spreekt te bezoeken. Ze hadden vooraf gereserveerd. Tot hun grote verrassing werden zij voor het museum verwelkomd door enkele bestuursleden en door Nanno Winkel, de gastheer van die dag in het C+B Museum. Lukas Koops, voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, vertelde dat Marijke de 2500ste bezoeker van dit seizoen was. "En hieruit blijkt dat onze tentoonstelling loopt als een tierelier," aldus Lukas. Hij overhandigde Marijke vervolgens een bos bloemen. Ook kreeg zij een gesigneerd exemplaar overhandigd van het boek Somebody will know someday door bestuurslid Koert Broersma. Uiteraard kregen Marijke en Pieter ook gratis toegang tot het museum.

Marijke en Pieter waren stomverbaasd. "Wij zijn hier op een familiedag. De rest heeft nu een dropping. Maar daar hadden wij geen zin in. Dan gaan wij liever naar het C+B Museum. Heel leuk dat dit ons overkomt," vertelde Marijke.
Vervolgens verklapte zij nog een geheimpje. "Ik heb vroeger verkering gehad met pianist Henk Hilbrandie. Zet er maar bij dat mijn meisjesnaam Los is. Marijke Los dus. Anders zegt die naam hem niets…"

Voor het bestuur van het C+B Museum is het een zeer aangename verrassing dat al zo snel de 2500ste bezoeker werd bereikt. Het feit dat het museum lange tijd door corona was gesloten draagt hier ongetwijfeld aan bij. Maar ook de kwaliteit van de huidige expositie is een belangrijke factor. Want de vele bezoekers hebben over het algemeen zeer lovende woorden voor de door conservator Sjoerd Looijenga gemaakte tentoonstelling. Er is bijzonder veel animo voor Muskee spreekt, vanuit het gehele land.
Voorlopig kan de expositie worden bezocht van donderdag tot en met zondag, van 11 – 17 uur.

Ook een ander opmerkelijk feit voltrok zich onlangs. Sinds het C+B Museum in juni 2011 haar deuren opende, hebben al meer dan 40.000 bezoekers de weg naar het museum gevonden. Ergens in de afgelopen weken passeerde bezoeker of bezoekster nummer 40.000 de kassa. Dit gebeurde in alle stilte. Maar dat zal ongetwijfeld heel anders worden als in de zeer nabije toekomst de 50.000ste bezoeker zal worden verwelkomd!

Naar boven