Er kon vrijdagavond geen kip meer bij en er moesten zelfs extra stoelen worden bijgesleept. Zo groot was de belangstelling voor de Elmore James-avond in het C+B Museum. Aan de reacties van de aanwezigen na afloop te oordelen, was het een zeer geslaagde bijeenkomst.

XEJ3

Het turbulente leven van de "King of the slide guitar" werd uitgebreid besproken door Albert Haar en Koert Broersma, die behalve veel verhalen ook foto’s en talrijke muziekfragmenten tevoorschijn toverden. Zelfs een bijzonder exemplaar van de originele 78-toerenplaat van Dust my broom, de eerste opname van Elmore James uit 1951, kwam aan bod en deze werd uiteraard gedraaid op een ouderwets draaitafeltje. Veel bekende nummers van Elmore James passeerden de revue: uiteraard het eerdergenoemde Dust my broom, maar ook It hurts me too, Shake your moneymaker en The sky is crying, dat eveneens door Cuby & the Blizzards op de plaat is gezet.

XEJ1

De avond werd muzikaal opgeluisterd door Big Bo Brocken, die nader in ging op de zeer kenmerkende gitaar-riff van Elmore James, zijn onovertroffen slide-gitaarspel en de speciale elementen die Elmore James in zijn akoestische gitaar aanbracht om het unieke versterkte geluid te verkrijgen. Voorts speelde Bo twee setjes met nummers van onder meer Robert Johnson, Bukka White en uiteraard Elmore James.

XEJ5

Het deskundige publiek voegde met welkome aanvullingen en vragen een extra dimensie toe aan deze bijeenkomst over het duistere leven en de muziek van Elmore James, die in 1963 op 45-jarige leeftijd overleed en eigenlijk nooit echt is doorgebroken, ondanks het feit dat zijn spel van grote invloed is geweest op talrijke gitaristen van naam en faam, zoals Ry Cooder, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en Eric Clapton.

Volgende keer wellicht een vervolg, met aandacht voor bijvoorbeeld Robert Johnson? Als het aan de aanwezigen van vrijdag ligt, komt die avond er zeker!

Met het wegtrekken van de Drentse vlag bij de ingang van het C+B Museum in Grolloo door Egbert Streuer en Riemer van der Velde is woensdagmiddag onder grote belangstelling de nieuwe tentoonstelling We Want More!!! geopend. In de nieuwe expositie staan de fans van Neerlands bekendste bluesband Cuby and the Blizzards centraal. 

Zweb10

Speciaal voor de opening kwam oud-wereldkampioen zijspanracen Egbert Streuer en zijn vroegere sponsor en oud-SC Heerenveen voorzitter Riemer van der Velde onder een stralend zonnetje in een oude BSA met zijspan de Voorstreek opgereden. Beide bekende Nederlanders hebben Harry Muskee vele jaren gekend. Zo reed Streuer na zijn motorsportcarrière jarenlang met Harry Muskee iedere woensdag als gezworen kameraden door Drenthe.

Behoorlijk volle bak vrijdagavond in het C+B Museum, waar tientallen belangstellenden aanschoven voor het interview met de "Twee Jannen".
Jan Venhuizen en Jan Vrielink waren beiden langere tijd manager van Cuby & the Blizzards en de verschillende bands van Harry Muskee. Venhuizen stond vanaf het allereerste begin aan het roer en hield het vol tot 1977. Vrielink kwam zo’n zeven jaar later in beeld en ook hij bestierde jarenlang de muzikale activiteiten van Harry Muskee.

Onder leiding van C+B Museum-conservator Albert Haar verhaalden beide Jannen met veel enthousiasme, humor en details over deze roemruchte jaren. Jan Venhuizen maakte het allemaal van zeer dichtbij mee en schudde de ene na de andere anekdote uit zijn mouw. Los daarvan bleek het leiden van C+B vaak een moeizame taak. Problemen met geld, drugs, vrouwen, niet nagekomen verplichtingen en onderlinge meningsverschillen en de botsende karakters van de bandleden waren aan de orde van de dag.

XJannen1

Aan de andere kant waren er de successen en de uiteraard ook mooie tijden, die in 1977 tot een einde kwamen toen Eelco Gelling van de ene op de andere dag de overstap naar Golden Earring maakte en ook Herman Brood koos voor zijn solocarrière onder leiding van Koos van Dijk. Bij Jan Venhuizen was de energie om de band opnieuw uit het slop te trekken totaal verdwenen. Hij gaf er de brui aan en liet een teleurgestelde en verbitterde Harry Muskee achter.

Zo’n honderd leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisscholen uit Rolde en Gieten waren dinsdagmorgen te gast in het C+B Museum. Zij kregen er een voorstelling van Big Bo Brocken te zien over de geschiedenis van de bluesmuziek. Het opreden kwam voort uit het vorig jaar op gang gebrachte project Kidsblues, een cursus over de bluesmuziek die speciaal is ontwikkeld voor kinderen uit het basisonderwijs.

xKidsGrolloo4

Elf leerkrachten van basisscholen in de gemeente Aa en Hunze kregen afgelopen dinsdagmiddag een proefles 'blues op school' van Martijje Lubbers. Martijje is coördinator van het project Kidsblues en ontwikkelt de lessen die via de website www.kidsblues.nl voor de scholen beschikbaar komen.

kidsblues 4website

In het kader van het Cultuurmenu kunnen alle scholen in de gemeente Aa en Hunze gebruik maken van de mogelijkheid voor een bezoek aan het C+B Museum in Grolloo en een gastles van Big Bo Brocken. 

Akke Feenstra, adviseur Onderwijs & Amateurkunst van ICO Kunstencentrum, was ook aanwezig. Zij is verantwoordelijk voor het aanbod van het Cultuurmenu.
Albert Haar bood namens het C+B Museum alle aanwezige leerkrachten een exemplaar van het boek Back Home (liedteksten van Harry Muskee) aan.
Vanaf eind deze maand zullen de gastlessen voor de scholen in de gemeente Aa en Hunze in het C+B Museum van start gaan. Wordt vervolgd dus!

Tekst en foto: Albert Haar

Naar boven