Helmig van de Vegt

Al in zijn middelbare schoolperiode was Helmig al met muziek bezig. Hij zat op de HBS samen met Herman Brood

Herman hield zich bezig met rock'n roll, Helmig speelde in een jazzcombo, zijn belangstelling was en is breed: klassiek, pop jazz en blues behoort tot zijn repertoire. Klassiek jazz-georiŽnteerde muziek sprak hem erg aan. Ook nu zijn die invloeden in zijn soli duidelijk terug te horen.

Na zijn middelbare schooltijd studeerde Helmig aan het Conservatorium in Zwolle, maar in het derde jaar van het conservatorium werd Helmig van gestuurd, omdat de diecteur er echter kwam, dat Helmig in zijn vrije tijd in popbandjes speelde. Dat was in die tijd niet met elkaar te verenigen

Samen met Hans Lafaille en Herman Deinum kwam Helmig als toetsenist terecht in de Zwolse groep Blues Dimension, een destijds unieke soulgroep met blazers, die enkele hits produceerde o.a. "Get ready". In 1967 stapte Helmig mee over naar C+B en speelde daarna op freelancebasis met Jan Akkerman en Caz Lux.

Hij weet dan zeker, dat muziek zijn vak is en zal blijven. "muziek is een leuk vak, het is een communicatiemidel waarmee je mensen kunt bereiken"

Daarom wilde Helmig alsnog zijn conservatoriumstudie hervatten en afmaken. Hij moest wel weer opnieuw toelatingsexamen doen en in het eerste jaar starten, maar zat binnen de korste jeren weer in het derde leerjaar. Hij haalde met hoge cijfers zijn diploma piano-b en mocht om die reden doorstuderen voor einddiploma piano.

Overdag studeren voor het conservatorium, betekende vaak urenlang pianospelen. "We hadden toen een buurman, die regelmatig 's nachts werkte en overdag moest slapen. Hij vond mijn muziek echter prachtig en als hij ging slapen, kroop hij met watjes in zijn oren in bed."

s'Avonds zat Helmig dan achter de vleugel ergens in een theater in het land. Hij werkte solo als easy-listning muzikant, maar kwam ook in het cabaretcirquit terecht als begeleider van o.a Henk Elsink, Jasperina de Jong en Liesbeth List.

Tijdens zijjn studie solliciteerde Helmig naar de functie van muziekleraar op lhno/lts in Steenwijk, werd aangenomen en kon daarnaast gaan werken voor Henk Elsink, waar hij in totaal 15 jaar heeft gewerkt. "ik had nooit gedacht dat ik nog eens als musicus bij het cabaret zou gaan werken. Deze baan betekende voor mij zo'n 170 tot 180 avonden werk per jaar Dan pak je zo'n baan natuurlijk aan. Ik heb van te voren ook niet geweten, dat het zo'n lange periode zou gaan duren."

Na zijn conservatoriumstudie is Helmig als docent lichte muziek werkzaam geweest aan het conservatorium in Rotterdam, twee dagen per week 2 jaar lang. Maar het dagelijkse reizen viel zwaar, hij werd muziekdocent piano en lichte muziek aan de muziekschool, eerst in Zwolle en daarna in Meppel.

Toen Henk Elsink ging rentenieren op Mallorca en boeken (detectives) ging schrijven, vond Helmig werk als orkestleider bij Robert Paul

Muziek is zijn lust en zijn leven, een musicus in hart en nieren: in zijn huis heeft hij een speciale muziekkamer met vleugel, synthesizers, mixers, en computer. Daar neemt hij digtale banden op, arrangeert en schrijft eigen nummers.

Sinds enkele jaren is Helmig weer terug bij C+B, samen met zijn favoriete orgel, de Hammond B-3.

klik hier wanneer je maar 1 deel ziet