Afgelopen zaterdag was het Culturele Uitdag in de gemeente Aa en Hunze en dit betekende dat het publiek vrij toegang had tot het C+b Museum.Een kleine honderd personen maakten hiervan graag gebruik.

Het C+B Museum had speciaal voor deze dag een programmaatje in elkaar gezet. Zo was er een optreden van de formatie Brinklz, met daarin onder meer Hannes Langkamp, die in het verleden bij Harry Muskee in de band speelde. Met veel plezier werd er door het aanwezige publiek naar hen geluisterd.

 xwethouders henk heijerman l en harry dijkstra r

In de namiddag bezochten Henk Heijerman en Harry Dijkstra, wethouders van de gemeente Aa en Hunze, het museum. Zij kregen uit handen van Lukas Koops, voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, twee cadeautjes overhandigd, namelijk een DVD met daarop de gefilmde uitvoering van het nummer Song to the Legend van singer/songwriter Egbert Meyers, en een set C+B Museum-koffiebekers voor het gehele college.
Het college van B&W van de gemeente Aa en Hunze, inclusief de nieuwe burgemeester Piet van Dijk, drinkt dus dinsdagmorgen koffie uit bekers van het C+B Museum!

XCultureleUitdagKoops

Kortom, een geslaagde Culturele Uitdag voor het C+B Museum. Een video van het optreden van Brinklz is te zien op https://youtu.be/92eA98BD824

Met dank aan Albert Haar voor de foto's.

XBrinklzCultureleUitdag

Producer/geluidstechnicus Jan Schuurman uit Spakenburg is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Schuurman werkte jarenlang in de muziekindustrie met grote artiesten uit binnen- en buitenland, zoals Daniël Lohues, Rowwen Heze, Golden Earring, George Baker en Tina Turner. Voor the Rolling Stones remixte hij samen met onder meer Mick Jagger, het nummer Star Star (ook wel bekend als Starfucker) van de lp Goats Head Soup. Hij registreerde concerten van onder meer André Hazes en René Froger. Door een theatervoorstelling van Freek de Jonge begon de samenwerking met zijn zoon Paul, met wie hij videoregistraties maakte met hun supermoderne mobiele opnamestudio The Van.

Jan Schuurman werkte in het verleden veel met en voor Cuby & the Blizzards. Hij was als geluidstechnicus en producent bij studio Soundpush in Blaricum betrokken bij de lp’s Live in Düsseldorf (1968), Red, White ’n Blue (1975), Kid Blue (1976) en Love Vendetta (1978). Met The Van nam hij de cd’s Travelling With The Blues (1997), Hotel Grolloo (2000) en Boom Boom Bang (2003) op. Ook was hij verantwoordelijk voor de registratie van de dvd The Jubilee Concert 2000 in het Amsterdamse Paradiso (uitgebracht in 2003). Schuurman werkte ook veel met Herman Brood. Zo produceerde hij zijn eerste soloplaat Street uit 1977.

XInmemoriamJan

In Bunschoten-Spakenburg was Schuurman bekend als een drijvende kracht achter evenementen als de visserijdagen. Ook verhuurde hij zijn botter voor feesten en partijen. Harry Muskee en Jan Schuurman bezochten elkaar regelmatig. Tevens ging Harry enkele malen mee in Schuurmans botter op het Eemmeer.

Voor het boek Somebody Will Know Someday – Herinneringen aan Cuby & the Blizzards van Koert Broersma liet Jan zich eind 2014 uitgebreid interviewen. Hij vertelde met plezier over zijn fascinatie voor opnametechniek, over zijn vele herinneringen aan de talloze opnames die hij maakte en over zijn ervaringen met Harry Muskee en de rest van de Blizzards. "Ik wil altijd zo authentiek mogelijk opnemen," was zijn credo.
In februari van dit jaar werd Jan Schuurman nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het blijft verbazingwekkend hoeveel “nieuw” archiefmateriaal van Cuby & the Blizzards nog steeds opduikt. Regelmatig kloppen bezoekers bij het C+B Museum aan om geluidsopnamen, foto’s, plakboeken en posters te overhandigen. Uiteraard nemen wij deze vaak bijzondere memorabilia graag in ontvangst!

XOverhandiging1

Tijdens het Holland International Blues Festival in juni werd het C+B Museum volkomen onverwachts nog verblijd met een schenking van de verzameling van Bertus Klazinga uit Friesland. Afgelopen zaterdag bracht het voormalige bestuur van jeugdsoos The Madness uit het Noordhollandse Kudelstaart een bezoek aan het C+B Museum. Zij kwamen met een missie waarover goed was nagedacht.

Het Cuby & the Blizzards Museum verwelkomde woensdag de 25000ste bezoeker. Zes jaar geleden, op 1 juni 2011, opende het museum de poorten. Harry Muskee verrichtte toen de openingshandeling. Er werd berekend dat er zo’n 4000 betalende bezoekers per jaar nodig waren om "uit de kosten" te komen. Dat gemiddelde wordt dus ruimschoots gehaald. Sterker nog: het gemiddelde aantal per jaar is nog altijd groeiende. En dat is heel mooi voor zo’n klein museum!

X25000stebezoeker 049

Hij was er helemaal beduusd van. Michiel Peeks uit Hengelo (foto boven, rechts) stapte samen met zijn zus Coby en haar partner John Dijkman (foto onder) woensdagmorgen om 11.15 uur bij het C+B Museum van de fiets. Ze verblijven met zijn 3-en op vakantie in Hooghalen. Volgens zus Coby had Michiel al dagen lopen zeuren dat hij naar Grolloo wilde. Een dag eerder hadden ze besloten om er woensdag dan maar heen te gaan.

Het C+B Museum is duidelijk beter geworden van het Holland International Blues Festival. Niet alleen bezochten afgelopen weekend enkele honderden bezoekers het museum, een paar brachten ook archiefmateriaal mee, dat zij aan het museum afstonden.

XXArchiefmateriaal kopie

De meest opvallende aanwinsten bracht Nynke de Jong mee. Zij schonk afgelopen zaterdag een bijzondere collectie aan het museum, met o.a. oude posters, foto’s, plakboeken en knipselmappen. Daarbij was ook een originele brief uit 1976 met daarin een afzegging voor een optreden van Cuby + Blizzards, vanwege het plotselinge vertrek van sologitarist Eelco Gelling naar Golden Earring.

De verzameling was eigendom van Bertus Klazinga, muzikant en schrijver uit Friesland, die vanwege ziekte niet meer thuis kan wonen en daarom besloot dat dit materiaal aan het museum geschonken moest worden. Nynke is een goede vriendin van Bertus en kwam uit zijn naam het materiaal brengen.

Zij overhandigde de spullen aan Albert Haar (foto boven), conservator van het C+B Museum, die daar uiteraard zeer mee in zijn nopjes was!
Uiteraard houdt het C+B Museum zich altijd aanbevolen voor archiefmateriaal dat liefhebbers willen afstaan. U kunt hiervoor contact opnemen met Albert Haar via info@cubymuseumgrolloo.nl, maar vanzelfsprekend kunt u tijdens de openingstijden van het museum ook bij de "dienstdoende" gastheer/gastvrouw terecht.

Naar boven